© TP

Eerste soldendag komt traag op gang door slechte weer

De eerste soldendag komt in de meeste steden en gemeenten traag op gang. Boosdoener van dienst is het barre weer. Door de hevige regen – en zelfs sneeuw in sommige steden – aarzelt de consument om zich te verplaatsen en te gaan shoppen. Ondanks het feit dat deze eerste soldendag op een zaterdag valt, komt de verkoop dus wat trager op gang dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van de bij UNIZO aangesloten beroepsvereniging MODE UNIE.

De wintersolden vallen dit jaar op een zaterdag, wat positief is omdat dan nog veel klanten vakantie hebben. Dit zal ongetwijfeld een gunstig effect hebben op de omzet van de handelaars. De meeste handelaars verwachten dan ook dat verkoop in de loop van de dag nog zal toenemen. Gemiddeld starten de solden bij de zelfstandige modehandelaars met -30%.

Een inschatting maken van de komende soldenverkoop is moeilijk, veel hangt immers af van het weer. Indien de temperaturen opnieuw dalen zien de zelfstandige modedetaillisten de soldenverkoop positief in. De modehandelaars doen er in elk geval alles aan om zoveel mogelijk kooplustigen te verleiden. En dat zowel in het centrum van de gemeenten, als net buiten het onmiddellijke commerciële hart, waar kwaliteitsbewuste klanten - ook tijdens de solden - hun vertrouwde modezaak komen opzoeken. “De start van de solden blijft een ‘magisch moment’ voor de consument, ondanks de fluistersolden en de koppelverkoop”, stelt Luc Ardies tevreden vast.

MODE UNIE start dit jaar met een werkgroep om de concurrentiekracht van de toekomstgerichte modewinkelier te versterken, onder meer in overleg met de fabrikanten.