© SS

Slaapproblemen na scheiding of breuk zijn niet onschuldig

Een scheiding bezorgt je niet alleen kopzorgen, ook je fysieke gezondheid krijgt het hard te verduren na een breuk. Onderzoekers aan de University of Arizona ontdekten een verband tussen scheiden en gezondheidsproblemen als slapeloosheid, verhoogde bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden.

rdm

Eerder onderzoek wees al uit dat er een verband is tussen scheidingen en gezondheidsproblemen, vaak zelfs met een verkorte levensduur tot gevolg. Toch waren er tot voor kort nog maar weinig studies die probeerden om het verband tussen scheiden en die gezondheidsklachten te achterhalen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat slaapproblemen mee aan de basis liggen.

Een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Arizona bestudeerde 138 mannen en vrouwen die zestien weken voor de start van de studie uit elkaar gingen met hun partner. Gedurende zeven en een halve maand werden ze drie maal geobserveerd in het labo tijdens hun slaap. Bij elke test werd hun bloeddruk gemeten en er werd hen ook gevraagd naar de kwaliteit van hun nachtrust.

Therapie

De onderzoekers stelden vast dat het lichamelijke effect van een scheiding of relatiebreuk met vertraging optreedt: de bloeddruk van de proefpersonen steeg bij elk bezoek; volgens de onderzoekers het resultaat van slaapproblemen die zich drie maanden daarvoor voordeden. Hoe langer de slaapproblemen bovendien aanhielden, hoe meer bloeddrukproblemen de proefpersonen ondervonden. Niet iets om lichtzinnig over te doen volgens hoofdonderzoeker Kendra Krietsh, zeker niet als de patiënt in eerste instantie al een verhoogde bloeddruk heeft: ‘We mogen het belang van slaap niet onderschatten. Verwerkt iemand een scheiding en krijgt hij of zij daardoor slaapproblemen, dan mag je dat niet negeren. Het is belangrijk om die slaapproblemen aan te pakken, desnoods met therapie.’

Slaapproblemen na een relatiebreuk zijn volgens Dr. David Sbarra, onderzoeker in de studie, normaal in de eerste paar maanden na een breuk. Maar houden de slaapproblemen ook daarna nog aan, kan dat wijzen op depressieve gevoelens: ‘Het zijn die mensen die vooral vatbaar zijn voor de gezondheidsproblemen die in de studie werden opgetekend.’

Niet te missen