© wjn

2015 is nog maar drie dagen ver en al meer dan tien doden op Belgische wegen

Sinds de overgang van oud naar nieuw zijn er in België al zeker elf verkeersdoden te betreuren. 'Deze periode is sowieso een periode met een verhoogd risico op ongevallen', zegt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

kidr

Het zwaarste ongeval tot nu toe was dat in Denderleeuw, waar vrijdag een moeder en haar twee kinderen omkwamen toen een vrachtwagen inreed op een rij auto’s. Acht mensen raakten daarbij gewond.

Tijdens de nieuwjaarsnacht zelf kwam in het Limburgse ‘s Herenelderen een vrouw om toen de wagen waarin zij passagier was tegen een boom belandde. In Nandrin, in de provincie Luik, overleed een 17-jarige jongen nadat hij de controle over het stuur was verloren ter hoogte van een rotonde nabij een dancing. De tiener had vermoedelijk de auto van zijn ouders geleend. Donderdagavond overleed in Beloeil (Henegouwen) een 96-jarige man die op straat gevallen was en overreden werd door een auto.

Vrijdag kwam een motorrijder om na een botsing tegen een verlichtingspaal in het Oost-Vlaamse Herzele. In de Antwerpse haven belandde een vijftiger onder een vrachtwagen. Hij werd verschillende kilometers meegesleurd en overleefde dat niet. In het Henegouwse Beaumont overleed een tachtigjarige vrouw na een frontale botsing met een bestelwagen, en in Doische, in de provincie Namen, kwam een man van in de tachtig om toen hij de controle over zijn wagen verloor en die twee bomen raakte. Zaterdagochtend ten slotte overleed een vrouw die om een nog onbekende reden aan het spookrijden was op de ring rond Charleroi, nadat ze twee voertuigen had geraakt.

Het BIVV heeft geen specifieke statistieken over de nieuwjaarsperiode, maar woordvoerder Koen Peeters wijst erop dat het een periode is met een verhoogd risico op ongevallen. 'Het is niet toevallig dat in deze periode de jaarlijkse BOB-campagne loopt', klinkt het. Het risico ligt niet alleen hoger door eventueel alcoholgebruik tijdens de nieuwjaarsfeesten, maar ook vermoeidheid kan een rol spelen bij mensen die veel familiebezoeken afleggen.