© Photo News

TreinTramBus vraagt ‘vijf minuten politieke moed’ voor reizigers

De gebruikers van het openbaar vervoer zijn de grote verliezers van de besparingen bij onder meer De Lijn en de NMBS. Dat zegt reizigersvereniging TreinTramBus in een nieuwjaarsbrief. 'Wij, de reizigers, zien overal ritten verdwijnen en krijgen steeds minder alternatieven', zo staat op de website. Voorzitter Stefan Stynen pleit voor 'vijf minuten politieke moed' voor het openbaar vervoer.

kidr

Het gaat er bij TreinTramBus niet in dat 'besparingen tot 20 procent bij het spoor en een derde bezuinigingsoperatie op rij bij De Lijn worden voorgesteld als onvermijdelijk', en tegelijkertijd de federale regering 'hoegenaamd niet gehaast lijkt om de riante subsidie voor de bedrijfswagens zelfs nog maar eens kritisch tegen het licht te houden'. 'Openbaar vervoer kost de overheid geld', klinkt het, 'maar nog steeds minder dan de 3,5 miljard euro die jullie jaarlijks veil hebben voor de zogenaamde salariswagens.'

Volgens TreinTramBus willen de reizigers graag betalen voor een goed openbaar vervoer, 'en zelfs nog iets extra zodat de minstbedeelden onder ons gratis meekunnen'. Maar 'méér betalen voor minder trein, tram en bus en nog eens extra omdat we niet anders kunnen dan in de spits te rijden, is niet het cadeau dat we van jullie hadden verwacht', geeft Stynen de beleidsmakers mee.

De organisatie vraagt respect voor de trein-, tram- en busgebruikers, die 'ook graag op zondag eens buitenkomen, soms zelfs ‘s ochtends en ‘s avonds'. 'Jullie kunnen je niet voorstellen dat autobestuurders voortaan op zondag niet meer mogen rijden voor 10 uur ‘s ochtends en na 19 uur ‘s avonds? Wel, dat is precies wat jullie zeggen tegen die 16 procent van de Vlaamse en Belgische gezinnen die geen auto hebben', luidt het.

Op het wensenlijstje van Stynen staan onder meer een slimme kilometerheffing en een geïntegreerd openbaarvervoernet, 'waar we met één keer te betalen alle soorten vervoer kunnen gebruiken'. Voorts vraagt de vereniging een betere doorstroming voor bijvoorbeeld de trams.