© AP

Verdachte van aanslagen op Amerikaanse ambassades sterft kort voor start van proces

De Libische terreurverdachte Abu Anas al-Libi, die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, is vrijdag kort voor de start van zijn proces overleden. Dat heeft de krant Washington Post vernomen van zijn advocaat.

kidr

De 50-jarige al-Libi, wiens echte naam eigenlijk Nasi Abdul-Hamed al-Rukai is, zou volgens de VS een belangrijke rol gespeeld hebben bij de bomaanslagen die op 7 augustus 1998 door al-Qaida werden uitgevoerd op Amerikaanse ambassades in het oosten van Afrika. Daarbij kwamen in totaal 224 mensen, onder wie twaalf Amerikanen, om het leven.

Al-Libi gold sindsdien als een van de meest gezochte terroristen ter wereld. De VS hadden zelfs een beloning van 5 miljoen dollar beloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden. Uiteindelijk werd hij op 5 oktober 2013 opgepakt bij een aanval van Amerikaanse speciale eenheden op zijn woning in de Libische hoofdstad Tripoli. Die actie werd overigens fors veroordeeld door de toenmalige Libische regering, die sprak van 'een flagrante schending van de nationale soevereiniteit'.

Volgens de krant Washington Post overleed al-Libi in een ziekenhuis in New York. Zijn advocaat Bernard Kleinman verklaarde aan het blad dat al-Libi aan leverkanker leed en dat zijn toestand er de voorbij maand sterk op was achteruitgegaan.

Het proces tegen de terreurverdachte moest normaal gezien op 12 januari van start gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer