© Photo News

© EPA

© EPA

© Photo News

© EPA

© EPA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tindemans in Edegem geëerd om ‘rechtlijnigheid en rechtvaardigheid’

In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in Edegem is zaterdagvoormiddag de staatsbegrafenis voor oud-premier Leo Tindemans gehouden. Onder de meer dan 800 aanwezigen in de kerk waren ook heel wat christendemocratische boegbeelden.

JoRo

Vicepremier Kris Peeters, Europees commissaris Marianne Thyssen, minister van Staat Mark Eyskens, CD&V-voorzitter Wouter Beke, voormalig Europees president Herman Van Rompuy. Allemaal trotseerden ze de druilerige regen om aanwezig te zijn in Edegem. Ook een vertegenwoordiger van het Paleis en leden van andere partijen als Bart Tommelein (Open Vld), Siegfried Bracke en Geert Bourgeois (N-VA), Didier Reynders en premier Charles Michel (MR) en oud-premier Elio Di Rupo tekenden present.

Om het afscheid zo sereen mogelijk te houden, werden er geen staanplaatsen voorzien en werd er buiten ook geen groot scherm geplaatst.

Over de kist van Tindemans was een Belgische vlag gedrapeerd. De dienst werd geleid door de Antwerpse bisschop Johan Bonny. “Voor zijn familie was hij een geliefde vader en grootvader”, zo sprak Bonny. “Voor zijn dorp was hij een gewaardeerd burgemeester. Voor ons land en Europa een groot staatsman. Voor de universiteit een bezielde professor. Voor zijn vrienden en kennissen een betrouwbare raadsman. Langzaam is zijn leven uitgegaan als een kaarsje na de kerstdagen”, zo ging Bonny verder. Bonny roemde Tindemans om zijn “rechtlijnigheid en rechtvaardigheid”. “Hij bleef trouw aan zijn principes en dicht bij de mensen.”

“Mijn vader hield heel veel van zijn vrienden”, zo sprak zoon Thomas Tindemans. “Voor hen vond hij altijd plaats in zijn drukke agenda. Hij koesterde loyale vriendschappen.”

Ook voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) nam het woord. “Mensen die men graag heeft, waant men graag onsterfelijk. En toch sta ik hier...”, zo sprak hij.

‘De man van 1 miljoen stemmen’ overleed op 26 december in zijn woning in Edegem. Hij werd 92 jaar oud.

Politieke wereld neemt afscheid van oud-premier Leo Tindemans:

‘Leo vroeg me 10 jaar geleden om op zijn begrafenis te spreken’

‘Mijn vader waardeerde al wie bij kwaliteitsonderwijs betrokken was’:

Bonny: ‘Langzaam is zijn leven uitgegaan als een kaarsje na de kerstdagen’

Brabançonne weerklinkt voor kist getooid met driekleur:

Prominenten gaan basiliek Edegem binnen: