© Photo News

Vluchtende jongeman verliest been na aanrijding door politiewagen

Het nieuwe jaar is bijzonder dramatisch gestart voor Abdelamine Benchick, een 19-jarige jongeman uit Brussel. In de vroege uurtjes van 1 januari probeerde hij te vluchten voor een politiecontrole in Laken. Hij werd daarop aangereden en verloor zijn rechterbeen. Volgens het parket had de jongeman samen met een kompaan net een diefstal gepleegd. Er komt een apart onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval.

jns

In La Dernière Heure geeft Abdelamine vrijdag zijn versie van de feiten. ‘Ik was samen met een vriend op weg naar huis na een bezoek aan het nieuwjaarsfeest in Paleis 12 op de Heizel. We zouden de tram nemen aan de halte Stuyvenberg. Daar hield een politiewagen ons tegen voor een controle. We besloten te vluchten, want bij elke politiecontrole word ik in elkaar geslagen.’

Volgens het parket was de politiepatrouille niet toevallig ter plaatse, maar waren de agenten waren opgeroepen voor een diefstal van een televisietoestel uit een rusthuis. ‘De agenten zagen twee mannen lopen met een televisietoestel. Deze zetten het op een lopen waarna de politie de achtervolging inzette.’

Toen de politie probeerde om Abdelamine klem te rijden in de Alfred Stevenslaan ging het grondig mis. Het rechterbeen van de student houtbewerking raakte geplet tussen de politiewagen en een muur van een garage. De jongeman werd met spoed overgebracht naar het UZ Jette, waar de artsen beslisten om zijn been onder de knie te amputeren.

Het parket laat weten dat de omstandigheden van het ongeval intussen het voorwerp uitmaken van een apart onderzoek, dat wordt gevoerd door de dienst Intern Toezicht van de politie. Er is ook een verkeersdeskundige aangesteld.

‘De politiewagen draaide tussen twee geparkeerde voertuigen het voetpad op. Ze hebben me omvergemaaid’, zegt Abdelamine in La Dernière Heure. Zijn familie is van plan klacht in te dienen.