Italiaanse president wil snel aftreden

Print
Italiaanse president wil snel aftreden

Premier Napolitano verscheen vanavond naar jaarlijkse gewoonte op de Italiaanse televisie voor zijn nieuwjaarstoespraak. Foto: Reuters

Giorgio Napolitano, de 89-jarige Italiaanse president, heeft nogmaals bevestigd dat hij binnenkort zal aftreden. Tijdens zijn eindejaarstoespraak stelde Napolitano dat premier Matteo Renzi zeer binnenkort naar een vervanger op zoek moet.

‘Ik sta op het punt om af te treden’, verklaarde president Napolitano tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op de Italiaanse televisie, ‘ik zal mijn ontslag geven, zoals de grondwet dat toelaat.’

Napolitano bekende verder nog dat zijn leeftijd het hem steeds moeilijker maakte om zijn taak naar behoren uit te voeren.

Daarmee zal eerste minister Matteo Renzi een aanvaardbare kandidaat moeten zoeken die het ingewikkelde verkiezingssysteem voor de nieuwe president doorstaat. Die taak komt ongelegen, aangezien Renzi op dit moment alle zeilen moet bijzetten om zijn zware economische hervormingen en hervormingen van de grondwet en het Italiaans kiessysteem doorgedrukt te krijgen.