Leger koopt nieuwe ontmantelingsinstallatie na explosie

Print
Leger koopt nieuwe ontmantelingsinstallatie na explosie

Foto: credit

Langemark-Poelkapelle -

Defensie in België zal bij het Zweedse bedrijf Dynasafe een installatie aankopen waarmee toxische projectielen vernietigd kunnen worden. Dat blijkt uit een officieel, gepubliceerd gunningsbericht. De installatie is bestemd voor Poelkapelle, waar ontmijningsdienst Dovo een dergelijke vernietigingsinstallatie had, tot die na een ontploffing in 2012 stuk raakte.

De Belgische ontmijningsdienst had op zijn basis in de West-Vlaamse gemeente Langemark-Poelkapelle een installatie om achtergebleven oorlogsmunitie te ontmantelen die behalve springstof ook andere giftige componenten bevat, zoals bijvoorbeeld fosgeengas. Die installatie ging in augustus 2012 stuk toen er een gasbom in ontplofte. De munitie kan sindsdien niet meer vernietigd worden en stapelt zich op, in afwachting van een nieuwe installatie. Vanuit politieke hoek kwamen er verontruste reacties over deze potentieel gevaarlijke situatie.

Een oplossing lijkt nu concreter te worden. Vorige week publiceerde Defensie immers een bericht dat het een opdracht voor de ‘verwerving van een installatie voor de vernietiging van toxische projectielen’ heeft gegund aan het Zweedse Dynasafe Demil Systems AB, een bedrijf gespecialiseerd in het opruimen en beheren van niet-ontplofte munitie en andere gevaarlijke stoffen.

Wanneer de nieuwe installatie in gebruik wordt genomen, is niet geweten. Eerder was een datum vooropgesteld van eind 2016.

Ook over de prijs van de definitieve installatie is niets geweten. In het officiële gunningsbericht werd om een nog onbekende reden geen prijs vermeld. Bij Defensie schatte men de kost van een dergelijke installatie eerder op circa 12 miljoen euro.

Vanuit N-VA kwam er kritiek op de vorige regering dat zij de factuur voor de installatie zou hebben willen doorschuiven naar de volgende regering.

Bij het leger gaf men voorlopig geen commentaar.