Poetin tegen Obama: ‘Rusland en VS delen verantwoordelijkheid voor wereldvrede’

Print
Poetin tegen Obama: ‘Rusland en VS delen verantwoordelijkheid voor wereldvrede’

Poetin. Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag een nieuwjaarsboodschap verstuurd naar zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Hij herinnert Obama eraan dat Rusland en de Verenigde Staten de verantwoordelijkheid delen voor het verzekeren van de vrede in de wereld.

De relaties tussen Rusland en het Westen zijn er in 2014 allesbehalve hartelijker op geworden. Dat heeft alles te maken met de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne - al wordt die door Poetin ontkend. Tussen de bewoners van het Kremlin en van het Witte Huis zakte de temperatuur tot onder het vriespunt.

In zijn nieuwjaarsboodschap herinnert Poetin eraan dat in 2015 de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en de overwinning van de geallieerde mogendheden tegen nazi-Duitsland. ‘Deze historische datum moet ons doen herinneren aan de verantwoordelijkheid die Rusland en de Verenigde Staten hebben om de vrede en de stabiliteit in de wereld te verzekeren, aan hun unieke rol bij het aanpakken van de internationale uitdagingen en dreigingen’, luidt het.

Poetin verstuurt traditiegetrouw een hele rist nieuwjaarswensen naar wereldleiders en internationale organisaties. Zo mogen ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en het Internationaal Olympisch Comité zich verheugen op een boodschap van Poetin. Opvallend, maar niet geheel onverwacht heeft Poetin geen brief gestuurd naar de president van Oekraïne, Petro Porosjenko.

Tegenover Angela Merkel drukte hij de wens uit dat Rusland en Duitsland hun ‘constructieve dialoog’ verder kunnen zetten. Duitsland trof dit jaar samen met de andere lidstaten van de Europese Unie én de Verenigde Staten een hele batterij economische sancties tegen Rusland. Nu de prijs voor een vat ruwe olie op de internationale markt onder de 60 dollar is gezakt en de roebel fors aan waarde heeft verloren, laat het effect van die sancties op de Russische economie zich steeds sterker voelen.