© Shutterstock

Geen gevaar? Daarom zijn we toch bang

Wetenschappers zoeken al jaren naar de oorzaak van een angststoornis en nu hebben onderzoekers aan het Weizmann Instituut voor Wetenschap in Israël een plausibele verklaring gevonden. Deze kunnen te wijten zijn aan verschillende prikkels in het brein, zo schrijven ze in het vakblad Nature Neuroscience.

vwh

Een angststoornis kan ontstaan door een veralgemening van angsten, maar hoe onze hersenen dit aanwakkeren was tot voor kort een raadsel. Wetenschappers, onder leiding van hoofdonderzoeker Rony Paz, hebben nu een mogelijke verklaring ontdekt.

De vorsers lieten apen ruiken aan een slechte geur en leerden hen aan om die geur te koppelen aan een bepaalde toon. Na dit experiment kregen de dieren andere tonen met een vergelijkbare toonhoogte horen en ook die geluiden lokten een angstige reactie uit.

Tijdens de testen werd de hersenactiviteit van de apen gemeten. Daaruit blijkt dat de neuronen in de amygdala, een zone in de hersenen die een grote rol speelt bij angststoornissen, veranderden in de prikkel die met angst werd geassocieerd. Op basis hiervan, zeggen de vorsers dat wispelturige neuronen aan de basis liggen van een angststoornis.

Niet te missen