Ook grondwater in Lommel door gekantelde vrachtwagen met zoutzuur vervuild

Print
Ook grondwater in Lommel door gekantelde vrachtwagen met zoutzuur vervuild

Foto: GVB

Lommel -

De vervuiling met zoutzuur langs de N74 in Lommel door een gekantelde vrachtwagen is nu ook vastgesteld in het grondwater. Een bodemdeskundige, die door het Vlaamse Gewest aangesteld was, heeft in de bodemstalen hogere waarden gemeten. “Dat betekent dat vanaf volgende week het grondwater opgepompt en afgevoerd moet worden totdat de waarden weer normaal zijn”, klonk het woensdag bij de communicatiedienst en bij schepen voor Milieu Kris Verduyckt (sp.a).

Maandag 22 december rond 5 uur ging om een onbekende reden een tankwagen met zoutzuur van de weg op de Noord-Zuidverbinding. De vrachtwagen kwam in de gracht tussen struiken en bomen terecht. De chauffeur raakte niet gewond, maar werd uit voorzorg naar het ziekenhuis afgevoerd. Er was geen gevaar voor de omgeving.

Voor de hulpdiensten kostte het vervolgens urenlang werk om de lading van 22.000 liter zoutzuur over te pompen en nadien de tankwagen met de nodige omzichtigheid te takelen en weg te slepen. Al snel bleek dat de gelekte hoeveelheid zoutzuur in de gracht en in de grond errond doorgedrongen was. Een aannemer heeft de grond afgegraven. Dinsdag werden die werken afgerond. Volgende dinsdag zullen alle betrokken instanties opnieuw samenzitten. De situatie wordt door de stad Lommel van nabij opgevolgd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio