Seks & Relaties

Is dit de anticonceptie van de toekomst?

Print
Is dit de anticonceptie van de toekomst?

Foto: Shutterstock

Wetenschappers werken aan een anticonceptieve chip die vrouwen tot zestien jaar lang kunnen beschermen tegen een zwangerschap. Een mogelijk nadeel aan het implantaat? Hackers zouden het elektronische snufje kunnen saboteren.

Vandaag bestaan al enkele anticonceptiemiddelen waardoor vrouwen de pil niet elke dag moeten slikken, maar de nieuwste chip zou kunnen wat geen enkel ander middel nu al verwezenlijkt: zestien jaar lang bescherming bieden tegen zwangerschap.

Het concept is simpel: je ligt een half uur op de operatietafel, artsen planten de chip in je billen, maag of bovenarm en daarna komt een dagelijkse hoeveelheid hormonen vrij die een zwangerschap uitsluiten. En er is meer: het technologische snufje (er grootte van een postzegel) zal verkrijgbaar zijn met een afstandsbediening. Wanneer een vrouw de chip desactiveert, kan ze wel aan kinderen beginnen. En met een druk op de knop activeert ze de chip opnieuw na de bevalling.

De chip en de afstandsbediening zitten momenteel nog in de ontwikkelingsfase. Robert Langer, een van ’s werelds beste onderzoekers, werkt samen met het Amerikaanse bedrijf MicroCHIPS aan de realisatie van het nieuwe anticonceptiemiddel. Hij verwacht dat het alternatief voor de pil tegen 2018 op de markt zal komen. Professor Charles Kingsland, verbonden aan het Women’s Hospital in Liverpool, vindt de futuristische versie van zwangerschapspreventie interessant maar een tikkeltje ‘Big Brother’. Hij vindt dat het bedrijf er alles aan moet doen om te voorkomen dat hackers de controle overnemen van de chips.

Niet te missen