Griekse minister sluit ‘Grexit’ niet uit

Print
Griekse minister sluit ‘Grexit’ niet uit

Foto: AP

Het Griekse parlement heeft woensdag, zoals verwacht, zijn ontbinding aangekondigd en tegelijk bevestigd dat er op 25 januari vervroegde verkiezingen georganiseerd worden. Op de internationale markten wordt gevreesd voor de impact van die verkiezingen, als het extreemlinkse Syriza zijn favorietenrol in de peilingen waar kan maken.

Maandag slaagde de conservatieve regeringsleider Antonis Samaras er voor de derde keer niet in om zijn kandidaat-president, Stavros Dimas, door het parlement verkozen te krijgen, wat betekent dat er vervroegde verkiezingen moesten komen. Zoals eerder al door Samaras voorgesteld worden die op 25 januari gehouden. Op 5 januari start het nieuwe parlement zijn werkzaamheden, aldus nog een communiqué.

De eerste taak van dat parlement wordt een opvolger aanduiden voor huidig president Carolos Papoulias. Zijn mandaat loopt nog tot maart.

Nadat duidelijk werd dat er nieuwe verkiezingen gehouden worden, schortte het IMF de onderhandelingen op over een nieuwe schijf noodhulp, in afwachting van de vorming van een nieuwe regering.

Samaras heeft dinsdag nog maar eens gewaarschuwd voor een coalitie met Syriza. Dé uitdaging van de stembusgang wordt volgens hem ‘het behoud van het land in Europa’.

Volgens de Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvel willen zijn landgenoten niet dat Griekenland de eurozone verlaat. ‘Maar indien de onvrede over bezuinigingen de overhand krijgt, dan kunnen we een ‘Grexit’ niet volledig uitsluiten.’