In 2014 stierven 135 journalisten tijdens hun werk

Print
In 2014 stierven 135 journalisten tijdens hun werk

James Foley, de Amerikaanse journalistr die werd terechtgesteld door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Foto: Photo News

In 2014 zijn volgens de statistieken van de International Federation of Journalists (IFJ) 135 journalisten omgekomen tijdens het uitoefenen van hun werk.

118 reporters kwamen door geweld om het leven als slachtoffers van gerichte (bom)aanslagen of doordat ze in kruisvuur beland waren. 17 reporters kwamen om het leven bij verslaggeving van ongevallen en natuurrampen. Pakistan en Syrië zijn de gevaarlijkste landen voor journalisten om te werken.

Een aantal landen springt eruit als bijzonder gevaarlijk voor journalisten: zo kwamen 14 reporters om het leven in Pakistan, 12 in Syrië, 9 in Afghanistan, 9 in Palestina, 8 in Irak, 8 in Oekraïne, 6 in Honduras en 5 in Mexico.

118 reporters kwamen om tijdens verslaggeving vanuit conflictgebieden. Dat zijn er 13 meer dan vorig jaar.

Onthoofdingen

De IFJ roept de regeringen op om van de bescherming van persmensen een prioriteit te maken. IFJ wijst in dat verband op de gruwelijke openbare onthoofdingen van de reporters James Foley en Steven Sotloff door militanten van Islamitische Staat (IS).

‘Het is tijd om actie te ondernemen tegen de trend om reporters niet alleen het werken onmogelijk te maken, maar ook om ze te gebruiken om geld af te troggelen en politieke toegevingen te bekomen’, zegt IFJ-voorzitter Jim Boumelha.

‘Als de veiligheid van de verslaggevers niet verbetert, krijgt dit een weerslag op de berichtgeving over conflicten. De berichtgeving zal verarmen, doordat er minder onafhankelijke stemmen worden gehoord’, aldus Boumelha.