Recordaantal onderzoeken naar schijnrelaties

Print
Recordaantal onderzoeken naar schijnrelaties

‘Schijnsamenwoonst voor vreemdelingen met slechte bedoelingen is hét nieuwe fraudekanaal geworden’, zegt Theo Francken. Foto: BELGA

Sinds oktober vorig jaar zijn er 3.681 onderzoeken gevoerd naar schijnsamenwoonsten. Met onderzoeken naar schijnhuwelijken erbij staat de teller op meer dan 10.000, een record. Vijfhonderd aanvragen om wettelijk te gaan samenwonen werden geweigerd wegens frauduleus, schrijft De Morgen.

De strengere wet op de gezinshereniging maakt dat niet alleen mogelijke schijnhuwelijken worden onderzocht, maar ook schijnsamenwoonsten. Het gaat om koppels die wettelijk gaan samenwonen om een van de twee partners hier aan een legaal verblijf te helpen. Zij krijgen nu een even grondig onderzoek als koppels die trouwen.

‘Mijn administratie ontvangt al jaren het signaal vanuit de lokale besturen dat schijnsamenwoonst voor vreemdelingen met slechte bedoelingen hét nieuwe fraudekanaal is geworden’, zegt Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Wie betrapt wordt op een schijnhuwelijk, kan een celstraf krijgen van drie jaar en 3.000 euro boete. Francken wil ook de termijn voor de ontbinding optrekken van drie tot vijf jaar.