© AP

China blokkeert Gmail en Google.com

De Chinese overheid heeft de toegang tot Gmail, de e-maildienst van Google, geblokkeerd. Dat is maandag meegedeeld door het internetbedrijf en door organisaties die het internetverkeer monitoren.

Cijfers van het 'Transparency Report' van Google tonen aan dat het gebruik van Gmail in China vrijdag al fors naar beneden ging en zaterdag het nulpunt bereikte. Dyn, een bedrijf dat toeziet op het internetverkeer, zegt dat de e-maildienst geblokkeerd werd voor al het verkeer dat via Hongkong verloopt. Een groot deel van de Chinese verbindingen met Gmail komt namelijk via Hongkong tot stand.

Internetgebruikers in Peking bevestigen dat ze enkel nog op de e-maildienst raken via een VPN-verbinding, waarbij het lijkt alsof de gebruiker zich op een andere locatie heeft ingelogd.

In juni had China, naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van het bloedig neergeslagen protest op het Tiananmenplein, ook al de toegang tot verschillende diensten van Google onmogelijk gemaakt.

China voert een almaar strikter censuurbeleid op internet. Naast verschillende diensten van Google kunnen ook sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter en de videosite YouTube niet bereikt worden. Ook naar de websites van mensenrechtenorganisaties kan niet gesurft worden.

De nieuwssites van de krant New York Times en van het financiële agentschap Bloomberg zijn al geblokkeerd sinds 2012, sinds ze een onderzoek gevoerd hebben naar het vermogen van de gewezen Chinese premier Wen Jiabao en de huidige president Xi Jinping.