Bart Swings krijgt goed nieuws voor EK schaatsen

Print
Bart Swings krijgt goed nieuws voor EK schaatsen

Bart Swings (vooraan in beeld) hier in duel met Blokhuijsen op de Olympische Spelen Foto: BELGA

Bart Swings zal het op 10 en 11 januari op het EK allround in het Russische Chelyabinsk niet tegen titelverdediger Jan Blokhuijsen hoeven op te nemen. De 25-jarige Nederlander slaagde er zondag in Heerenveen niet in zich te kwalificeren tijdens de kampioenschappen van zijn land.

Tijdens de Nederlandse titelstrijd voor allrounders ging Blokhuijsen af door de zijdeur zonder ook maar de afsluitende 10.000 meter te rijden. Hij kwalificeerde zich wel bij de laatste acht, maar zag na teleurstellende races op de 5.000 en 1.500 meter af van de start. Sven Kramer, vorig seizoen afwezig op het EK, is er deze keer wel bij. Op het podium in Heerenveen werd ‘s werelds beste schaatser geflankeerd door Wouter Olde Heuvel (tweede) en Koen Verweij (derde). Dat drietal vormt in principe de Nederlandse afvaardiging naar Chelyabinsk, al twijfelt wereldkampioen Verweij nog over zijn deelname.

Door een beslissing van de Internationale Schaatsunie (ISU) mogen dit jaar niet meer dan drie in plaats van vier schaatsers per land aan het EK deelnemen. Dat scheelt Swings, die momenteel op trainingskamp is in Portugal, in ieder geval één Nederlandse tegenstander. Vorig seizoen eindigde Swings achter Blokhuijsen, Verweij en de Noor Havard Bokko als vierde. Na de 5.000 en 10.000 meter was hij nog derde.