© Photopress

Van der Poel triomfeert in Diegem, Nys rijdt anonieme cross

Mathieu van der Poel heeft de Superprestigemanche van Diegem gewonnen. De Nederlander snelde in de zesde ronde weg van een selecte kopgroep en reed solo naar de zege. Van der Poel is ook de nieuwe leider in de Superprestige. Sven Nys was slecht gestart en reed een anonieme cross.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

De cross in Diegem startte hectisch. Bart Wellens brak zijn ketting, Kevin Pauwels kwam pas als 45e door en ook Sven Nys was niet goed weg. Lars van der Haar was de snelste starter. De Nederlandse kampioen kreeg Tom Meeusen in het wiel. Er scheidden zich al snel een zestal renners af. Naast Meeusen en van der Haar waren ook de broertjes Mathieu en David van der Poel, Philipp Walsleben en Corné van Kessel mee. Nys volgde al snel op ruim 20 seconden. Wellens gaf in de vierde ronde op.

Het parcours was glad en dat zorgde voor een heleboel valpartijen. Van der Haar ging zelfs twee keer op dezelfde plek tegen de vlakte. Pauwels had goede benen en baande zich een weg naar voor. In de vierde ronde kwam hij bij Nys en die liet hij vrij snel weer achter. Pauwels had zijn leidersplaats in de Superprestige te verdedigen en ging op zoek naar de leiders. Daar zorgde een hapering in de materiaalzone tussen van Kessel en David van der Poel even voor afscheiding.

Daar gaat van der Poel

In de zesde ronde vond Mathieu van de Poel zijn moment gekomen. Pauwels kwam op achttien seconden en de Nederlander snelde weg. Meeusen en Walsleben hadden al snel een achterstand van ruim tien seconden. Dat duo kreeg snel het gezelschap van Pauwels, van der Haar, David van der Poel en van Kessel. In de laatste ronde leek van der Poel met een voorsprong van ruim 20 seconden zegezeker, tot hij materiaalpech kende. Hij zat echter dicht bij de materiaalpost en het gevaar was geweken.

Van der Poel nam geen risico’s meer en soleerde naar een knappe zege, zijn tweede van het seizoen in de Superprestige na Gieten. Hij kwam met een wheelie over de finish en is de nieuwe leider in de tussenstand. Meeusen snelde naar een tweede plek, voor Pauwels. Van der Haar werd in het zog vierde, voor David van der Poel. Nys kwam op ruime afstand binnen en finishte net buiten de punten op een zestiende plek.

Herbeleef hier de cross.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned/BKCP-Powerplus) in 1u05:36
2. Tom Meeusen 0:03
3. Kevin Pauwels 0:08
4. Lars van der Haar (Ned) 0:09
5. David van der Poel (Ned) 0:22

Bekijk hier de volledige uitslag.

Sven Nys doet er nog een jaar bij

© pn

Sven Nys doet er nog een jaartje bij. Dat maakte de 38-jarige veldrijder bekend voor aanvang van de Superprestigecross in Diegem. Nys zit momenteel in een dipje, waardoor er onduidelijkheid was gerezen over zijn toekomst in het veldrijden. Die geruchten heeft hij nu dus de kop ingedrukt.

Veldrijden op Sportwereld.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eli Iserbyt alweer aan het feest bij de junioren

© BELGA

Eli Iserbyt heeft zondag de zesde manche van de Superprestige bij de junioren in Diegem op zijn naam geschreven. De West-Vlaming haalde het met een kleine halve minuut voorsprong op nieuweling Jappe Jaspers en de Zwitser Johan Jacobs. Het is voor Iserbyt de vijftiende overwinning van het seizoen.

Veldrijden op Sportwereld.be

Iserbyt kende een slechte start in Diegem en was meteen op achtervolgen aangewezen. ‘Ik raakte niet meteen in mijn klikpedaal en daarna was het moeilijk om terug vooraan te geraken’, doet hij zijn verhaal. ‘Het is vrij smal bij de start en dan zijn er ook nog die chicanes, dus het kostte me wel wat moeite om naar de kop te rijden. Bovendien raakte mijn schoen ook nog eens open en dat kostte me ook wat tijd.’

De Belgische en Europese kampioen panikeerde niet en reed rustig naar de koplopers. ‘Ik heb even uitgerust in het wiel van de anderen en dan het juiste moment gekozen om weg te rijden’, zegt hij. ‘Het was wel een lastige koers vandaag met die eerste sneeuw. Dat hebben we dit seizoen nog niet gehad, dus dat was even wennen. Al rijd ik wel graag in de sneeuw. Het is technisch en dat ligt me.’

Iserbyt telt nu vijftien overwinningen dit seizoen en staat dankzij zijn zege met negentig punten ook steviger aan de leiding in het klassement van de Superprestige. Johan Jacobs is tweede in de stand met 65 punten. De Nederlander Maik van der Heijden telt 59 punten.

Eli Iserbyt neemt niet deel aan de Azencross in Loenhout en past ook voor de GP Sven Nys op 1 januari. Zijn eerstvolgende wedstrijd is de Soudal Cross in Leuven, op 4 januari.

Michael Vanthourenhout is de sterkste bij de beloften

© BELGA

Michael Vanthourenhout heeft zich zondag op het ijs-en modderparcours van Diegem de sterkste getoond in de wedstrijd bij de beloften. De West-Vlaming haalde het voor de Nederlander Stan Godrie en de Fransman Clément Venturini.

Veldrijden op Sportwereld.be

Geen Wout van Aert (ziek) en Mathieu van der Poel (start bij de elite) aan de start bij de beloften. Wel nog 59 andere deelnemers die er een aantrekkelijke wedstrijd van maakten. Het was de Fransman Venturini die de beste start nam in Diegem, niet veel verder volgden Stan Godrie, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, de Tsjech Toupalik en Toon Aerts. Net voor het ingaan van de tweede ronde plaatste Aerts een versnelling, maar ver raakte hij niet. Vrij snel vormde zich een kopgroepje met vijf renners: Vanthourenhout, Godrie, Aerts, Laurens Sweeck en Venturini.

Toen Sweeck ten val kwam, zag Vanthourenhout zijn moment gekomen. Hij versnelde, maar raakte niet weg. Ook daarna probeerde de West-Vlaming het nog een paar keer, maar zonder succes. Sweeck kwam nog terug vooraan, maar zakte opnieuw weg door materiaalpech. De strijd om de zege ging tussen vier renners. In de laatste ronde sprong Vanthourenhout over de balkjes en ontdeed hij zich van Godrie en co.

Voor Vanthourenhout was het van 1 november, op de Koppenberg, geleden dat hij nog eens mocht juichen. ‘Ik had nochtans niet verwacht dat ik het hier goed zou doen’, zei hij. ‘Normaal gezien ben ik niet op mijn best op sneeuw en ijs, maar vandaag voelde ik al van bij de start dat ik goed was. Ik ben vooral blij dat ik hier mijn voorsprong in het klassement van de Superprestige nog wat verder uitbouw.’

Vanthourenhout telt na zes manches 83 punten. Toon Aerts staat tweede met 67 punten en Laurens Sweeck op een derde plaats met 66 punten. De volgende manche is op 8 februari in Hoogstraten.

Van der Poel: 'Ik dacht te wachten tot de laatste ronde'

© Vier

Mathieu van der Poel won solo de Superprestige van Diegem. De Nederlander snelde weg van een selecte kopgroep en won voor Tom Meeusen en Keivn Pauwels. De drie heren reageerden voor de camera's van VIER.

Sven Nys: 'Het was boter noch vis'

© Vier

Sven Nys maakte in de Superprestige van Diegem zijn wederoptreden in het veld. De Belgische kampioen ging echter traag van start en moest zich tevreden stellen met een zestiende plaats. 'Het was boter noch vis', aldus Nys.

Marianne Vos boekt tweede zege op rij in Diegem

© BELGA

Marianne Vos heeft twee dagen na haar overwinning in de Wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder zondag ook de Superprestige in Diegem bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse hield haar Franse ploeggenote Pauline Ferrand-Prevot van RaboLiv achter zich. De Tsjechische Katerina Nash kwam als derde over de streep.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was pas de derde veldrit dit seizoen voor Vos. In de Wereldbekercross in Namen werd ze vorige week tweede achter de Tsjechische Katerina Nash.

Sanne Cant kwam niet aan de start in Diegem wegens de naweeën van haar ziekte waardoor ze op één week tijd drie kilo verloor. Wel aan de start stonden onder meer zevenvoudig wereldkampioene in het veld Marianne Vos en de winnares van de Wereldbeker in Namen Katerina Nash.

Net zoals in de Wereldbeker in Heusden-Zolder twee dagen geleden ging de strijd om de zege tussen Nash, de Franse veldritkampioene Pauline Ferrand-Prévot en Vos. Het trio bepaalde het tempo van bij de start en zonderde zich vrij snel af van de anderen uit het pak.

Tot in de laatste ronde bleven ze voorop. ‘Het was lastig om alleen te rijden op dit parcours’, aldus Vos na afloop. ‘Sommige stukken waren modder, andere dan weer ijs. Het ging beter als je even in het wiel kon zitten, dus er bij de start vandoor gaan zat er niet meteen in.’

Door een valpartij op het ijs werd Nash teruggeslagen en streden Vos en Ferrand-Prévot om de overwinning. ‘Ik wou niet meteen wegrijden’, aldus Vos, ‘maar heb eerst nog even gekeken of ze de aansluiting kon maken, maar toen ik zag dat het niet zou lukken, ben ik zelf in de aanval gegaan. Het verschil met Pauline was niet zo groot vandaag. Ik kon iets sneller de bochtjes nemen dan haar en sneller accelereren en daar kon ik van profiteren. Ik ben blij met deze zege. Het is nog maar mijn derde cross van het seizoen en het voelt stilaan weer vertrouwd.’

Nash, vorige week winnares in Namen, moest vrede nemen met een derde plaats. ‘Jammer’, zegt ze, ‘maar die valpartij kostte me te veel tijd. Ik heb mijn been ook wat bezeerd, maar heel erg is het allemaal niet. De schade valt mee. Het is fijn dat we er iedere keer zo’n spannende strijd van maken, een goede zaak voor het vrouwenwielrennen ook.’