‘IS executeert op half jaar tijd bijna 2.000 mensen’

Print
‘IS executeert op half jaar tijd bijna 2.000 mensen’

Foto: REUTERS

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op een half jaar tijd bijna 2.000 mensen - 1.878 - in Syrië geëxecuteerd. Dat meldt zondag de vanuit Groot-Brittannië opererende anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De helft van de slachtoffers is lid van een belangrijke soennitische stam. Het SOHR telt de slachtoffers sinds de uitroeping van IS van een 'kalifaat' tot zaterdag.

De slachtoffers werden doodgeschoten, onthoofd of gestenigd. De executies vonden plaats in de provincies Deir Ezzor, Hassaka, Raqa, Aleppo, Homs en Hama, aldus het Observatorium.

Tweederde van de doden (1.175) zijn burgers; onder hen vier kinderen en acht vrouwen. De helft van de slachtoffers is van de Sjaitatstam. Dat zijn, net als de terreurgroep, soennieten. Zij waren echter in opstand gekomen tegen IS. Voorts werden 502 soldaten of leden van pro-Sadatmilities omgebracht, 120 leden van de eigen beweging (die wilden vluchten) en 80 leden van de rivaliserende, met Al-Qaeda verbonden terreurbeweging al-Nusra Front.