De Gucht: “De regering moet zich herpakken”

Print
De Gucht: “De regering moet zich herpakken”

Foto: BELGA

Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) spaart de laatste dagen zijn kritiek op de regering-Michel niet. “Op dit ogenblik doet ze het niet goed”, herhaalde hij in het VTM Nieuws. “Dat is een understatement.”

De Gucht vindt dat de regering zich zal moeten herpakken, zoals hij eerder deze week al aangaf in een interview met Humo.

De Gucht was naar eigen zeggen verrast toen CD&V tijdens de regeringsonderhandelingen aangaf de post van eerste minister niet te willen. ‘Ik vond dat een bijzonder rare zaak. Maar als je ziet welke houding de CD&V in deze regering inneemt, dan begin je dat min of meer te begrijpen. Ze staan met een voet in en met een voet uit de regering.’

De Gucht vindt het moeilijk te voorspellen of de regering de rit zal uitdoen. ‘Ze staat voor een vuurproef in maart. Niet zodanig wegens het al of niet invoeren van een vermogenswinstbelasting, maar vooral om de begroting dicht te rijden wegens de tegenvallende groei.’

Vooral voor de CD&V is de voormalige eurocommissaris hard. In een interview met De Morgen vroeg hij zich al af wat minister Kris Peeters (CD&V) bezielt om voor een vermogenswinstbelasting te pleiten. Hij vindt ook dat de CD&V ‘aan het flipfloppen is’.

De regering zal volgens De Gucht ook de interne meningsverschillen moeten overwinnen. ‘Diegenen die denken dat de sleutel voor de oplossing een vermogenswinstbelasting is, schatten de politieke spanningen in de regering totaal verkeerd in’, aldus de liberaal.