“Een nieuw hoofdstuk voor Afghanistan”

Print
“Een nieuw hoofdstuk voor Afghanistan”

Foto: AP

De Navo heeft officieel haar gevechtsmissie beëindigd. Vanaf 1 januari zal de Navo voornamelijk het Afghaanse leger trainen en ondersteunen.

Tijdens een plechtigheid in Kabul werd de vlag van de nieuwe missie ‘Resolute Support’ gehesen. ‘We hebben het Afghaanse volk uit de duisternis van wanhoop gehaald en we hebben hen hoop gegeven’, zei generaal John Campbell.

De missie startte dertien jaar geleden na de aanslagen van 9/11 tegen de Verenigde Staten. De Navo communiceerde pas op het laatste moment over de plechtigheden, omdat ze vreesde voor aanslagen of gewapende aanvallen van de taliban.

‘Resolute Support’ is gericht op steun aan en opleiding van het Afghaanse leger. De missie vervangt de gevechtsmissie van Isaf, waarbij sinds 2001 3.485 soldaten en een onbekend aantal burgerslachtoffers om het leven kwamen.

‘Op het einde van dit jaar beëindigen we onze gevechtsmissie in Afghanistan en zullen we een nieuw hoofdstuk openen in onze relatie’, zei Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. ‘De veiligheid van Afghanistan komt volledig in handen van de 350.000 Afghaanse soldaten en politieagenten. Maar de Navo-geallieerden zullen hen bijstaan.’

Hij noemde de missie een groot succes, ondanks de verliezen.