Bescherming tegen piraten is big business

Print
Bescherming tegen piraten is big business

Belgische para’s op de uitkijk ten oosten van Afrika. Foto: Belga

Niet alleen de jarenlange aanwezigheid van westerse oorlogsschepen maar ook de bescherming door privébewakers aan boord heeft de piraterij rond Somalië aardig teruggedrongen. Opgelost is ze niet. In de Golf van Guinea wordt ze zelfs nog brutaler.

De dood van een gewezen Belgische para in de Keniaanse havenstad Mombassa werpt even een licht op een business die de voorbije jaren is gegroeid dankzij de Somalische piraterij.

De 32-jarige Dimitri Van Hamme verbleef immers in Kenia vanwaar hij voor rekening van de Duitse beveiligingsgroep ISN geregeld gedurende enkele weken als gewapende veiligheidsexpert aan boord van koopvaardijschepen het gevaarlijke traject door de Golf van Aden en de Straat van Bab el Mandeb maakte. Een onbekend aantal para’s heeft inmiddels voor die goedbetaalde job gekozen.

Iedereen is het erover eens: de piraterij rond Somalië is fors teruggelopen. De laatste geslaagde gijzeling dateert al van oktober 2013. Maar het kost de (Belgische) reders wel handenvol geld. Want om echt zeker te zijn, moeten ze privébeschermers inhuren. “Ik vind het onaanvaardbaar dat de scheepvaart, verantwoordelijk voor 90 procent van de externe handel van de wereld, zelf oplossingen moet verzinnen om zich tegen piraterij te beschermen”, fulmineert kapitein Marc Nuytemans (Exmar). “Men schuift die verantwoordelijkheid liever af op de zeeman. In de 21ste eeuw is dat een abberatie. Al onze schepen nemen nu systematisch rond Somalië wachters aan boord.”

Verontrustend is dat de piraterij nu oplaait in de Golf van Guinea en rond de Straat van Malakka (Singapore). “In Somalië gaat het om gijzelneming”, gaat Nuytemans verder. “Met ander woorden: de piraten hebben er belang bij dat de menselijke koopwaar min of meer ongeschonden blijft. In de Golf van Guinea gaat het echter om regelrechte roofovervallen waarbij het leven van de bemanning van geen belang is. Ze roven met een ongeziene brutaliteit alle waardevolle spullen.”