Kans op gladheid door ijsplekken en aanvriezend dooiwater

Print
Deze ochtend en in de loop van de dag blijft het uitkijken voor gladheid op de weg door ijsplekken en aanvriezend dooiwater. Vooral op de op- en afritten en linkerrijstroken kan het nog plaatselijk glad zijn, waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum. Touring en VAB vrezen bovendien voor problemen tijdens de ochtendspits van maandag.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer waren opnieuw de hele nacht in de weer om de gladheid te bestrijden en de wegen berijdbaar te houden. 1.700 ton zout werd er gestrooid, zo bevestigt woordvoerster Ilse Luypaerts. Zaterdagavond stond de teller op 2.234 ton.

Alle wegen zijn zondag open, maar ook Wegen en Verkeer wijst erop dat er nog veel dooiwater ligt, dat kan zorgen voor natte plekken op de rijbaan.

Tot -15 graden

‘Het wordt nog een pak kouder’, zegt weerman Frank Deboosere in de zondagskrant van Het Nieuwsblad over de eerste echte winterprik in ons land. ‘In de nacht van zondag op maandag beleven we de koudste nacht van het jaar. Het kwik zal op sommige plaatsen tot 15 graden onder nul gaan, wat door de aanhoudende winterse neerslag tot erg gladde wegen zal leiden.’

Mobiliteitsverenigingen Touring en VAB vrezen voor problemen tijdens de ochtendspits van maandag. ‘We verwachten tot 30 procent meer oproepen. Dat zal vooral gaan om takeldiensten bij ongevallen en platte batterijen van wagens die enkele dagen hebben stilgestaan’, zegt Danny Smagghe van Touring. ‘Er zal sowieso verkeershinder zijn, maar gelukkig is het nog vakantie en is het nog niet zo druk op de baan.’ Voor de Oostkantons is de winterprik dan weer wel goed nieuws. Daar zullen de meeste skipistes de komende dagen de deuren kunnen openen.

Weerpraatje

Het is zondagochtend overal droog, maar het vriest overal. Er zijn brede opklaringen in het noorden van het land en die breiden zich verder uit naar het zuiden. Vandaag wordt het zonnig maar blijft het koud met maxima rond +1 graad aan de kust, tussen -3 en 0 graden in het centrum en tussen -5 en -3 graden in de Ardennen. De schrale noordoostenwind het koudegevoel met gevoelstemperaturen van -13 tot -5 graden.