Hackers beweren duimafdruk Duitse defensieminister gekopieerd te hebben

Print
Hackers beweren duimafdruk Duitse defensieminister gekopieerd te hebben

Foto: AFP

Leden van de Chaos Computer Club beweren de duimafdruk van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen gekopieerd te hebben. Jan Krissler, die zaterdag in Hamburg sprak tijdens de 31ste jaarlijkse bijeenkomst van de club, zei dat hij van plan is om een beeld van de duimafdruk binnenkort op het internet te publiceren.

Krissler zei dat er geen voorwerp nodig was dat Von der Leyen had aangeraakt om de kopie samen te stellen. Vrij verkrijgbare software als VeriFinger zou volstaan, samen met een foto van haar rechterduim die van dichtbij werd genomen tijdens een persconferentie in oktober.

Krissler toonde een beeld van de duimafdruk van de minister van Defensie. Hij zei dat hij de ontbrekende delen kon aanvullen met foto’s vanuit andere hoeken.

De Duitse nieuwssite Zeit Online had als eerste bericht over het onderzoek dat Krissler samen met een andere Hacker, Tobias Fiebig, had gevoerd aan de Technische Universiteit van Berlijn. Ze gingen op zoek naar zwakheden van biometrische veiligheidssystemen.

Krissler deed in 2008 hetzelfde. Hij publiceerde toen een vingerafdruk van Wolfgang Schäuble, de toenmalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken.

Veiligheidssystemen maken steeds vaker gebruik van biometrie, in de vorm van een vingerafdruk of een irisscan. Krissler toont aan dat het makkelijk is om dergelijke systemen te slim af te zijn. Zo reageert de vingerafdrukscanner van de iPhone ook op een valse vingerafdruk, zegt Krissler. Technologie voor gezichtsherkenning zou dan weer reageren op een foto.