Zoektocht naar vermiste vliegtuig AirAsia gestaakt

Print
De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia met 162 mensen aan boord is grotendeels opgeschort tot morgenvroeg. Wellicht is het toestel neergestort.

Het vliegtuig met nummer AirAsia QZ8501 vloog van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Het moest daar om 8.30 uur plaatselijke tijd aankomen, maar omstreeks 06.17 uur (00.17 uur Belgische tijd) werd het contact met de luchtvaartautoriteiten verbroken. Er werd geen noodsignaal uitgezonden, maar de piloot vroeg wel net voor het toestel verdween of hij hoger mocht vliegen, om de wolken te vermijden.

Grote zoekactie

Volgens een verklaring die de maatschappij onder meer op facebook verspreidde waren er 155 passagiers aan boord, 138 volwassenen, 16 kinderen en een baby. Er waren ook zeven bemanningsleden op het toestel. De passagiers en crew zijn voornamelijk Indonesiërs, maar er waren ook drie Zuid-Koreanen,een Fransman, een passagier uit Singapore en iemand uit Maleisië aan boord.

De Indonesische hulpdiensten hebben een grote zoekactie opgezet, onder leiding van de Indonesische luchtvaartautoriteit. De zoekoperatie naar het vermiste toestel gaat ervan uit dat het toestel is neergestort. Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung (ten oosten van Sumatra, nvdr) bevinden, bericht het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten. Toen de nacht viel, is het grootste deel van de reddingsoperatie opgeschort. De schepen blijven wel in het zoekgebied.

Verschillende landen hebben hun hulp aangeboden. Maleisië verklaarde dat het schepen en C130-vliegtuigen stuurt. En ook Singapore stuurt een C130. 

Zwart jaar

AirAsia is een van de populairste lagekostenmaatschappijen in Azië en heeft nog nooit een toestel verloren. Het hoofdkwartier ligt in Maleisië. 'We moeten sterk blijven', tweette Tony Fernandes, ceo van de vliegtuigmaatschappij. Er is een noodnummer geopend voor vrienden en verwanten van de mensen aan boord van het toestel.

Voor de luchtvaartmaaschappijen uit de regio was 2014 een zwart jaar. Malaysia Airlines verloor twee toestellen: op 8 maart verdween vlucht MH370 en op 17 juli werd vlucht MH17 boven Oekraïne neergeschoten.