Stephanie Roche: ‘Ik verdien Puskas Award’

Print
Stephanie Roche: ‘Ik verdien Puskas Award’

Foto: Youtube

Op het Gala van de Gouden Bal wordt maandag 12 januari ook de Puskas Award uitgereikt. Dat is de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar, gescoord tussen 3 oktober 2013 en 26 september 2014. De genomineerden zijn de Colombiaan James Rodriguez (Real Madrid), de Nederlander Robin van Persie (Manchester United) en... Stephanie Roche. Die laatste is een 25-jarige Ierse, die in Frankrijk voor Albi speelt.

Rodriguez en Van Persie gaven hun visitekaartje af op het WK, Roche scoorde haar wondergoal in oktober 2013 voor haar toenmalige amateurclub Peamount United voor 85 toeschouwers, waarvan er eentje met een camcorder het doelpunt vastlegde. De Ierse international nam net buiten de zestien met de rug naar doel de bal met rechts aan, lobte met links een verdediger, draaide om haar as en trapte vervolgens met links binnen. Dat alles zonder dat de bal de grond raakte.

‘Ik was al blij dat mijn doelpunt toevallig op film vastgelegd werd”, verklaart Roche in een interview met de Daily Mail. “Maar nu we zo ver zijn, vind ik wel dat ik de Puskas Award verdien. Ik wil niet brutaal klinken, maar mijn doelpunt is gewoon het mooiste van de drie.’

Steun van Gary Lineker

Roche staat daarin niet alleen. Match of the Day-presentator Gary Lineker noemde het al ‘de goal van het seizoen’ en analyticus Ian Wright beschreef het als ‘het beste dat hij ooit zag’. De Braziliaanse international David Luiz hield het bij ‘onvoorstelbaar’.

Als Roche niet zelf wint, hoopt ze dat Van Persie de trofee krijgt. Manchester United is namelijk haar favoriete club en Van Persie haar favoriete speler. Op het Gala van de Gouden Bal in Zürich komt ze wellicht oog in oog met haar idool te staan. ‘Ik hoop wel met hem op de foto te kunnen gaan’, zegt Roche. ‘Maar een handtekening ga ik niet durven vragen. Dat lijkt me toch wat ongepast...’

Het zijn de voetbalfans die beslissen wie de Puskas Award krijgt. Stemmen kan op de website van de Wereldvoetbalbond FIFA.