Massale opkomst voor New Yorkse politieagent

Print
Massale opkomst voor New Yorkse politieagent

Foto: REUTERS

In de New Yorkse wijk Queens hebben zaterdag duizenden mensen de begrafenisplechtigheid bijgewoond van Rafael Ramos, een van de twee politieagenten die vorige week door een Afro-Amerikaanse schutter was gedood.

De 40-jarige Rafael Ramos en zijn partner Wenjian Liu werden op 20 december doodgeschoten door de 28-jarige Ismaaiyl Brinsley, die zichzelf niet lang na de schietpartij van het leven beroofde. De schutter had op sociale media zijn daden verantwoord door te verwijzen naar de recente gebeurtenissen waarbij zwarte jongeren gedood werden door blanke politieagenten. De agenten in kwestie werden telkens vrijgesproken.

Ongeveer 25.000 politieagenten woonden samen met politici, burgers en nabestaanden van Ramos de ceremonie bij in de Christ Tabernacle Kerk in Queens. De belangstelling voor de uitvaart was zo overweldigend dat duizenden mensen de dienst buiten op televisieschermen moesten volgen.

Ondermeer vicepresident Joe Biden was aanwezig en hij nam ook het woord. Volgens Biden heeft de moord op de twee agenten ‘de ziel van de natie aangetast’. ‘Agent zijn is niet iets wat Ramos en Liu deden, het is wat ze waren’, ging Biden verder. Toen hij het politiecorps van New York ‘het beste ter wereld’ noemde, brak een oorverdovend applaus los.

‘Bloed aan de handen’

Ook burgemeester Bill de Blasio was aanwezig. Tegen zijn aanwezigheid protesteerden talrijke agenten van de NYPD. Zij toonden de burgervader hun rug toen hij het woord nam: hem wordt kwalijk genomen dat hij zijn steun had uitgesproken voor betogers die protesteerden tegen de veelvuldige moorden op vaak ongewapende (Afro-Amerikaanse) tieners door wetsdienaars.

De politievakbonden hadden de Blasio eerder ook al verweten ‘bloed aan zijn handen’ te hebben. Op de begrafenis liet de Blasio optekenen dat New York door de dood van politieagent Ramos ‘een held heeft verloren’.

Ook vrijdag was het over de koppen lopen voor de herdenking van Rafael Ramos, voorafgaand aan de uitvaart. In de VS is het al maanden onrustig na de dood van twee Afro-Amerikaanse jongelui in Ferguson en New York. De vrijspraak van de agenten in kwestie leidde in heel de Verenigde Staten tot talloze demonstraties.