Fit & Gezond

Ongesteld? Daarom voel je je dikker dan je eigenlijk bent

Print
Ongesteld? Daarom voel je je dikker dan je eigenlijk bent

Foto: SS

Vermoeidheid, een humeur, buikpijn en zin in (heel veel) chocolade: nee, ‘die’ tijd van de maand is geen pretje. En bovenop alle kwaaltjes van hun maandstonden, voelen de meeste menstruerende vrouwen zich ook nog eens veel dikker dan anders. Een trucje van je hersenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Michigan State University.

Een recente studie, die werd gepubliceerd in The International Journal of Eating Disorders, wijst uit dat vrouwen eigenlijk niet veel bijkomen tijdens hun menstruatie, maar zich wél veel dikker voelen. Dat heeft te maken met schuldgevoel: vrouwen voelen zich schuldig omdat ze meer eten als ze ongesteld zijn. Dat je een grotere appetijt hebt als je menstrueert, is een kwestie van hormonen: op het moment in de cyclus dat een bevrucht eitje zich normaal gesproken innestelt, heb je meer honger. Maar dat gebeurt ook wanneer de eicel niet bevrucht is. Elke maand dus.

Negatief zelfbeeld
‘We weten dat het gewicht van een vrouw niet dramatisch stijgt als gevolg van die verhoogde voedselinname’, zegt Kelly L. Lump, co-auteur van de studie. ‘Maar doordat vrouwen meer en ‘emotioneel’ eten tijdens de menstruatie, voelen ze zich niet goed over zichzelf.’ Precies dat negatieve zelfbeeld zorgt er volgens de studie voor dat vrouwen zichzelf anders – en in dit geval dikker – zien in de spiegel.

Geslachtshormonen
Om te achterhalen hoe schuldgevoelens over emotioneel overeten het zelfbeeld van de menstruerende vrouw beïnvloeden, vroegen de onderzoekers 352 vrouwen tussen 15 en 25 jaar om gedurende 45 dagen elke dag een vragenlijst in te vullen over hun gewicht, hun (negatieve) gevoelens met betrekking tot dat gewicht en hun eetbuien. Het speeksel van de vrouwen werd ook elke dag getest op de geslachtshormonen estradiol en progesteron. Uit het onderzoek bleek dat hoe hoger de estradiol- en progesteronwaarden, hoe vatbaarder de vrouwen bleken voor emotioneel overeten en hoe meer zorgen ze zich maakten over hun gewicht. ‘Tijdens hun menstruatie eten veel vrouwen meer dan op een gewone dag, dat kan verklaren waarom ze plots meer dan anders inzitten met hun gewicht’, aldus onderzoeker Britny Hildebrandt.

Cultureel bepaald
Co-auteur Kelly Lump geeft nog mee dat dit patroon cultureel bepaald is: ‘Als onze cultuur minder geobsedeerd zou zijn door gewicht, dan zouden deze normale verschillen in voedselinname tijdens de menstruatie niet hetzelfde psychologische effect hebben op vrouwen.’

Niet te missen