Graffiti op zaterdag

Wat is hier aan de hand?

Print
Wat is hier aan de hand?

Foto: FB

Aflevering nr. 1289 - Naar jaarlijkse gewoonte krijgt u van mij vandaag een slotstukje met dingen die ik de afgelopen maanden voor deze column in m’n notiteboekje opgeschreven heb. Een eigenzinnig jaaroverzicht.

2014 verschilde van andere jaren, maar was anderzijds precies hetzelfde omdat we aan het einde altijd met dezelfde vragen blijven zitten. Hoe zit dat hier op dit ondermaanse? Wat is de bedoeling van dit alles? Wat is hier aan de hand?

* * *

De bekende fotograaf Jeff Wall vertelde dat er twee mythes over fotografie bestaan, de eerste dat fotografie de waarheid vertelt, de tweede dat fotografie dat niet doet.

* * *

Toen ik in februari ‘Valentijn’ op ‘bol.com’ intikte, kreeg ik één zoekresultaat, het boek: ‘De Helaasheid der Dingen’.

* * *

Net dat wat er níet is, is heel sterk aanwezig.

* * *

In Straatsburg staat in de krant van 5 maart dat na vijftig jaar de mis opnieuw ook in het Duits zal opgedragen worden.

* * *

De reisgids in Sarajevo toonde ons een knalgeel flatgebouw uit 1982 dat ‘Papagaj’ heet: “Dit is het lelijkste gebouw in destad, spijtig genoeg leed het weinig schade tijdens de bombardementen.”
Omdat het gele gebouw zo pijn doet aan de ogen, ligt de huurprijs voor appartementen met zicht op de ‘Papagaj’ een stuk lager.

* * *

In Sarajevo een openbaar toilet gezien, gebouwd in 1530. Het is het oudste in heel Europa dat nog altijd gebruikt wordt.

* * *

In Franstalig België zegt men: ‘á la toilette’, in Frankrijk: ‘aux toilettes’, want je moet er verschillende bezoeken voor je er een vindt dat niet smerig is.

* * *

De bestelling van de Dalai Lama in een pizza-restaurant: “Can you make me one with everything?”

* * *

Op een overlijdensbericht in de krant stond boven de naam van de overledene een kruisje, onder zijn naam een citaat van Jean-Paul Sartre. Op twee paarden wedden, heet dat.

* * *

De Joodse schrijver en Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer schreef: ‘We moeten in vrije wil geloven, we hebben geen keuze.’

* * *

Mijn jongste vraagt me: “Als een paparazzo beroemd wordt, maakt hij dan selfies?”

* * *

Op het eiland Kaua’i in Hawaï leer ik dat de natuur er uitzonderlijk vriendelijk is voor de mens. Er komen geen slangen voor, geen roofdieren, geen muggen, geen teken, geen netels, geen vergiftigde planten. Het gevaarlijkst voor de mens, blijft... demens.

* * *

Op Molokai leer ik dat het Hawaïaanse woord voor melaatsheid ‘Ma’i Ho’oka’awale’ is - ‘the separating sickness’, de ziekte die scheidt.

* * *

In het Autry Museum van Los Angeles liep afgelopen zomer een tentoonstelling over ‘Route 66’. Tussen de tentoongestelde stukken enkele reisgidsen voor zwarte Amerikanen, een soort ‘Michelin’ met een korte lijst van restaurants en hotels waar zwarten mochten eten en overnachten.

* * *

In het Ibsen-museum in Oslo geleerd dat ‘Tvert imot!’ de laatste woorden waren die de grote toneelschrijver op zijn sterfbed sprak. Noors voor: ‘integendeel.’
Vaak werd gedacht dat Ibsen hiermee zijn levensfilosofie kort wilde samenvatten. De waarheid is dat hij de verpleegster die zei dat het beter ging met hem, op die manier van repliek had gediend.

* * *

In het Louisiana-museum in Denemarken een heerlijke bloemkoolsoep gegeten die met een lepel zoete blauwe bessenstroop werd geserveerd.

* * *

Een gedetineerde in de gevangenis van Lantin bij Luik, wilde niet naar huis omdat het die dag ‘frietjesdag’ was.

* * *

In september tekende Rusland protest aan over de stemmentelling na het Schotse referendum. Waarnemers van Poetin getuigden dat er op grote schaal kiesfraude werd gepleegd.

* * *

Mijn zoon merkte op dat de Eroticabeurs eerst komt, enkele weken later gevolgd door de Bruidsbeurs.

* * *

In een documentaire van de vrt werd ‘Horny toad’ (gehoornde pad) als ‘geile pad’ vertaald.

* * *

Dale Cooper: Who’s the lady with the log?
Sheriff Truman: We call her the Log Lady.
Log Lady: Shhhhhhh!

Twin Peaks, 1ste seizoen, Pilot

* * *

Het Engelse woord ‘ghoti’ wordt als ‘fish’ uitgesproken - met de ‘gh’ van ‘enough’, de ‘o’ van ‘women’ en de ‘ti’ van ‘station’.

* * *

Een betoger van de vakbond uitte zijn verontwaardiging over de plannen van de nieuwe regering: “Dat kan niet, mijnheer! Dat is scrúpuleus!”

* * *

In een tentoonstelling over Turner in het Tate Britain in Londen, zag ik hoe meesterlijk Turner met waterverf vuur kon schilderen.

* * *

Afgelopen zondag in C-mine in Genk de Turkse film ‘Winter Sleep’ gezien. Een meesterwerk dat terecht de Gouden Palm in Cannes heeft gewonnen. Opvallend dat ik in de filmzaal in hartje Winterslag geen Turkse bioscoopbezoekers heb gezien.

* * *

Zag een bestelwagen met reclame: ‘Vloeren, gewoon uit Holland... En dat is heel bijzonder!’

* * *

Nieuwjaarsdag -
dat ik nog steeds onderweg ben
ongelooflijk.

Kobayashi Issa (1763-1827)

* * *

Alles wat ik nodig heb, dat vind ik als ik wandel.

* * *

Ik was al bijna twee jaar niet meer aan zee geweest - onze Noordzee. Onbegrijpelijk.
Ik voelde een vorm van berouw en stapte in het schemerdonker naar het water, nam m’n hoed af, en groette eerbiedig de zee.
Het was opvallend rustig aan het water, de golfslag eerder een zucht dan een echt geluid. De stilte tussen de zuchten indrukwekkend. En ik dacht aan de vraag waarmee ik de afgelopen jaren heb rondgelopen - ‘Wat is hier aan de hand?’
De zee gaf me geen antwoord, maar nam geruststellend de vraag van me weg.
Volgend jaar kom ik terug, beloofde ik, terwijl ik naar huis wandelde.

Gelukkig Nieuwjaar en tot ziens.

Uw trouwe dienaar, FB