Kiev stopt trein- en bustrajecten naar de Krim

Kiev stopt trein- en bustrajecten naar de Krim

Foto: REUTERS

Oekraïne heeft uit veiligheidsoverwegingen alle trein- en bustrajecten naar het schiereiland de Krim opgeschort. Dat schiereiland maakt sinds maart deel uit van de Russische Federatie.

De maatregel komt tien dagen na de beslissing van Moskou om de eigen spoordienst naar de Krim te stoppen vanwege de zwakke vraag. Dat betekent dat de meerderheid van de 2,3 miljoen inwoners van het schiereiland enkel nog met de wagen naar Oekraïne en met de veerboot naar Rusland kunnen. Een aantal Russische luchtvaartmaatschappijen behoudt wel nog regelmatige vluchten naar de hoofdstad van de Krim, Simferopol. Noch het Oekraïense spoorwezen, noch de veiligheidsdienst voor transport maakte gewag van ‘veiligheidsproblemen’ jegens treinen en bussen die zich naar de Krim begeven.

De Amerikaanse betaalkaartbedrijven Visa en Mastercard kondigden vrijdag nog aan dat ze hun kaarten niet meer zullen uitgeven in de Krim, een gevolg van de Amerikaanse sancties tegen het schiereiland.

De Krim maakt sinds maart onderdeel uit van Rusland, na een referendum daaromtrent dat door Kiev en het Westen als ‘illegaal’ beschouwd werd. Het schiereiland is grotendeels onafhankelijk van Kiev voor de water- en elektriciteitsvoorziening. De ‘annexatie’ verslechterde de relaties tussen Rusland en het Westen. De VS en de Europese Unie legden Moskou talrijke sancties op.