Overlijden Tindemans maakt einde van generatie politici weer wat concreter

Print
Overlijden Tindemans maakt einde van generatie politici weer wat concreter

Jean-Luc Dehaene, Leo Tindemans en Wilfried Martens Foto: rr

Het overlijden van oud-premier en minister van Staat Leo Tindemans betekent een nieuwe klap voor de Vlaamse christendemocraten. Op korte tijd hebben zij drie boegbeelden en voormalige sterkhouders verloren. Het einde van een vorige generatie politici wordt weer iets concreter.

De eerste politicus die de christendemocraten recentelijk verloren, was Wilfried Martens. Martens was vanaf 1979 dertien jaar lang bijna ononderbroken premier, en overleed in oktober 2013, op 77-jarige leeftijd.

Een half jaar later volgde een nieuwe klap voor de partij, met het overlijden van oud-minister Jos Chabert. Bij het brede publiek was de Brusselse politicus iets minder bekend, maar hij was wel een van de langstzittende ministers uit de naoorlogse geschiedenis, met een carrière als minister van zowat een kwarteeuw. Chabert werd 81 jaar.

Een bijzonder groot verlies, dat ook heel onverwacht kwam, was dan weer dat van Jean-Luc Dehaene, een maand later, in mei. Dehaene, die 73 jaar werd, leed al enige tijd aan pancreaskanker, en was onwel geworden tijdens een bezoek aan de Lotus-fabriek in Briec in Frankrijk.

Vorige generatie politici

Nu ook Tindemans is komen te overlijden, wordt het einde van een vorige generatie politici meer en meer concreet. Willy Claes (sp.a), Marc Eyskens (CD&V), Herman Van Rompuy (CD&V), Herman De Croo (Open VLD), Vic Anciaux (Volksunie) en Louis Tobback (sp.a) kunnen er gelukkig echter wél nog levendig over getuigen.