Kris Peeters: ‘Staatsman buiten categorie’

Print
Kris Peeters: ‘Staatsman buiten categorie’

Foto: Photo News

Op Twitter reageren politici op het overlijden van oud-premier Leo Tindemans. Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) noemt Tindemans een “staatsman buiten categorie” en een “man van het volk”.

“Tindemans beheerste de kracht van overtuiging als geen ander”, schrijft Peeters, die de oud-premier ook nog omschrijft als “architect van Vlaanderen, België en EU”.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat zijn partij afscheid neemt “van een van haar iconen” en “wellicht voor altijd de populairste politicus”. Hij haalt ook herinneringen op. “Mijn eerste politiek herinnering: discussie tussen grootvaders over val van regering-Tindemans in 1978.”

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) deelt zijn medeleven met de familie. Tindemans was oud-premier, maar “toch ook vooral Edegemnaar”, vindt Muyters. Ook minister-president Geert Bourgeois (ook N-VA) deelt zijn medeleven met CD&V en de nabestaanden.

Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) noemt Tindemans op Twitter een visionair Europeaan. “Groot respect voor Leo Tindemans. Z’n rapport over de toekomst van de EU was de basis voor een nieuw EU elan”, schrijft hij.