Burgemeester Edegem: ‘Stijl en staatsmanschap blijven bron van inspiratie’

Print
Burgemeester Edegem: ‘Stijl en staatsmanschap blijven bron van inspiratie’

Foto: Dirk Van de Velde

Het bestuur van Edegem, de woonplaats van Leo Tindemans en de gemeente waarvan hij acht jaar lang burgemeester was, reageert vrijdagavond bedroefd op het heengaan van de oud-premier. “Hij besefte als geen ander dat een sterke lokale verankering uitermate belangrijk is om voeling te houden met wat leeft bij de mensen”, zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA). “De stijl en het staatsmanschap van Tindemans blijven bovendien een bron van inspiratie voor elke politicus.”

Leo Tindemans was al volop aan een nationale politieke carrière aan het bouwen toen hij in 1965 burgemeester werd van Edegem, wat hij tot 1973 zou blijven. Volgens Metsu zette Tindemans in die periode Edegem op de kaart en realiseerde hij er onder meer het bejaardencomplex De Ideale Woning. “Maar ook als minister bleef Tindemans betrokken bij het gemeentelijk gebeuren”, stelt de huidige burgervader. “Het gaf hem de kans om dicht bij de mensen te blijven.”

Metsu typeert zijn dorpsgenoot verder nog als een inspirerend man die een enorm gezag uitstraalde. “Zijn integriteit en bevlogenheid zijn een voorbeeld voor ieder die nu aan politiek doet”, aldus Metsu. “De grootste eer die we ter zijner nagedachtenis kunnen betuigen is dan ook om als politici die waarden uit te dragen in de uitoefening van ons mandaat.”