Charles Michel: ‘België verliest een visionaire Europeeër’

Print
Charles Michel: ‘België verliest een visionaire Europeeër’

Premier Charles Michel. Foto: Photo News

‘België verliest een overtuigde Europeeër die de idee van een geïntegreerde Europese Unie altijd heeft verdedigd. Zijn visionaire werk zal ons steeds bijblijven. Al vanaf 1975 pleitte hij voor een Europese eenheidsmunt.’ Zo reageert premier Charles Michel vrijdag op zijn website op het overlijden van oud-premier Leo Tindemans.

Charles Michel heeft het overlijden ‘met veel ontroering’ vernomen. De premier ‘wil hulde brengen aan de politicus die ook als eerste minister zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van ons land, dat zich onder zijn premierschap boog over institutionele hervormingen die de toekomst van België zwaar zouden beïnvloeden’.

De eerste minister betuigt namens de hele regering en alle burgers zijn oprechte medeleven aan de familie en de naasten van Leo Tindemans, klinkt het nog.

‘Staatsman buiten categorie’

Ook in het CD&V-kamp regent het reacties op het overlijden van het christendemocratische coryfee. Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) noemt Tindemans een ‘staatsman buiten categorie’ en een ‘man van het volk’.

‘Tindemans beheerste de kracht van overtuiging als geen ander’, schrijft Peeters, die de oud-premier ook nog omschrijft als ‘architect van Vlaanderen, België en EU’. CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat zijn partij afscheid neemt ‘van een van haar iconen’ en ‘wellicht voor altijd de populairste politicus’. Hij haalt ook herinneringen op. ‘Mijn eerste politiek herinnering: discussie tussen grootvaders over val van regering-Tindemans in 1978.’

Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) noemt Tindemans op Twitter een visionair Europeaan. ‘Groot respect voor Leo Tindemans. Z’n rapport over de toekomst van de EU was de basis voor een nieuw EU elan’, schrijft hij.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) deelt zijn medeleven met de familie. Tindemans was oud-premier, maar ‘toch ook vooral Edegemnaar’, vindt Muyters. Ook minister-president Geert Bourgeois (ook N-VA) deelt zijn medeleven met CD&V en de nabestaanden.