Fit & Gezond

In deze landen is het probleem van overgewicht het grootst

Print
In deze landen is het probleem van overgewicht het grootst

Foto: Photonews

Het aantal mensen dat wereldwijd te kampen heeft met overgewicht is de afgelopen dertig jaar aanzienlijk toegenomen, waardoor nu bijna een derde van de wereldbevolking obees is. Het probleem komt wereldwijd voor, maar uit een recent onderzoek blijkt een aantal landen zorgwekkende cijfers hebben.

In 1980 hadden 857 miljoen mensen overgewicht, in 2013 zijn dat er al meer dan twee miljard. In het jaar 2010 stierven er tussen de drie en vier miljoen mensen aan complicaties ten gevolge van overgewicht. ‘Obesitas is een wereldwijd probleem dat voorkomt bij mensen van alle leeftijden en eender welk inkomen’, zegt Christopher Murray van de University of Washington.

Door de vele bureau- en computerjobs zouden vele mensen een sedentair leven leiden en ook het aanbod aan calorierijke producten, fastfood en frisdrank is groter geworden. ‘Daardoor consumeren we meer calorieën dan dat we verbruiken. Als er geen maatregelen worden genomen, zou de obesitasepidemie de komende decennia kunnen leiden tot een publieke gezondheidscrisis’, vertelt Professor Murray.

Onder leiding van Murray werd er een nieuwe studie uitgevoerd waarbij 188 landen werden vergeleken, met het doel een top tien op te stellen van landen waar de cijfers voor obesitas het hoogst zijn. Deze studie werd gepubliceerd in de medische krant ‘The Lancet’. De Verenigde Staten staan op de eerste plaats en hebben een bevolking waarvan 33% van de volwassenen overgewicht heeft. Dat zijn zo’n 78 miljoen mensen. In China zijn er 46 miljoen zwaarlijvige mensen en in Indië hebben 30 miljoen inwoners te kampen met obesitas.

Dit is de volledige top tien:

Verenigde Staten

78 miljoen mensen, of 33% van de volwassen bevolking

China

46 miljoen mensen, of 4,4% van de volwassen bevolking

Indië

30 miljoen mensen, of 3,8% van de volwassen bevolking

Rusland

28 miljoen mensen, of 24,1% van de volwassen bevolking

Brazilië

22 miljoen mensen, of 16,2% van de volwassen bevolking

Mexico

20 miljoen mensen, of 26,9% van de volwassen bevolking

Egypte

18 miljoen mensen, of 35,9% van de volwassen bevolking

Duitsland

16 miljoen mensen, of 24,3% van de volwassen bevolking

Pakistan

14 miljoen mensen, of 13,6% van de volwassen bevolking

Indonesië

11 miljoen mensen, of 6,8% van de volwassen bevolking

Niet te missen