Uber zet activiteiten in Spanje verder, ondanks verbod

Print
Uber zet activiteiten in Spanje verder, ondanks verbod

Foto: Reuters

Het Amerikaanse internetbedrijf Uber is niet van plan zijn diensten in Spanje stop te zetten. Begin deze maand had een Madrileense rechter het bedrijf daartoe verplicht, maar het werd daarover niet officieel ingelicht over het verbod om zijn dienst Uberpop aan te bieden in het land, laat een woordvoerder vrijdag weten.

In afwachting daarvan blijft die dienst toegankelijk, aldus nog de woordvoerder. Met Uberpop kunnen gebruikers in contact komen met particulieren die met hun eigen auto taxi willen spelen.

Zoals in verschillende andere Europese landen stapten ook in Spanje de (Madrileense) taxichauffeurs naar de rechter, omdat de Uber-chauffeurs niet over de nodige administratieve toelatingen beschikken voor personenvervoer. Op 9 december liet de rechtbank weten dat het bedrijf niet werd gehoord, omdat de hoofdzetel zich in de Amerikaanse staat Delaware bevindt. De handelsrechtbank in Spanje volgde in haar oordeel de argumentatie van de taxichauffeurs.

De rechter “is al enkele dagen bezig de verschillende telecombedrijven en bedrijven die de transacties en betalingen regelen, duidelijk te maken dat ze onmiddellijk moeten afzien van het hosten van Uber of van het faciliteren van het gebruik van haar diensten”, liet een woordvoerder van de rechtbank in een reactie weten.

Uber biedt zijn diensten aan in Barcelona, Valencia en Madrid.