Oud-premier Leo Tindemans overleden: 'de man van 1 miljoen stemmen'

Print

Oud-premier en minister van Staat Leo Tindemans is op 92-jarige leeftijd overleden. 'De man van 1 miljoen stemmen' was een van de meest populaire politici uit de naoorlogse geschiedenis, en leidde twee regeringen in de jaren 70. Hij sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid.

Tindemans, geboren op 16 april 1922, gold als een van de sterkhouders van de christendemocratische partij CVP, later CD&V.

In zijn lange politieke carrière is de christendemocratische staatsman federaal en Europees parlementslid, partijvoorzitter en minister geweest. Hij studeerde tijdens de oorlogsjaren handelswetenschappen in Antwerpen (Sint-Ignatius), en na de oorlog economie aan de Gentse universiteit. Hij was na zijn studies kort journalist, maar zette al gauw de stap naar de politiek. 

In 1961 kwam hij als opvolger binnen in de Kamer voor de CVP, en later was hij ook even burgemeester van zijn gemeente Edegem. Daarna ging zijn politieke carrière alleen maar in stijgende lijn. Hij werd minister van Landbouw, en maakte een einde aan de vogelvangst. Het leverde hem veel kritiek op.

Een aantal jaar later werd hij premier: tussen 1974 en 1978 leidde Tindemans twee Belgische regeringen. Het was de periode waarin ons land geteisterd werd door economische en communautaire problemen, iets wat tot problemen in de regering leidde. Toen het communautaire Egmontpact mislukte, nam Tindemans op 11 oktober 1978 op een dramatische wijze ontslag in de Kamer, met de zin: 'Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga van deze tribune weg, ik ga naar de koning en bied hem het ontslag van de regering aan.'

Tindemans koos vervolgens voor een rol in de Europese politiek en was voorzitter van de Europese Volkspartij, de Europese christendemocraten. Tijdens de Europese verkiezingen in 1979 haalde hij bijna 1 miljoen voorkeurstemmen. Ook daarvoor was hij een stemmenkanon voor de CVP.

Daarna werd hij partijvoorzitter (1979-1981), en minister van Buitenlandse Betrekkingen (1981-1989). Zijn partijgenoot en oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde hem later zelfs een van de 'founding fathers' van de Europese Unie. 

In 1999, op 77-jarige leeftijd, nam Tindemans uiteindelijk het besluit zich terug te trekken uit de actieve politiek. Zijn gezondheid ging geleidelijk achteruit, en enkele jaren kreeg hij te maken met een dubbele longontsteking. Sindsdien is het niet meer goed gekomen: hij verzwakte, steeds meer. Zo was hij vorig jaar niet in staat om de begrafenis van dat andere CVP-boegbeeld, Wilfried Martens, bij te wonen.

Teken het online rouwregister.