JUPILER PRO LEAGUE. Club Brugge bezorgt Lierse afgang van de eeuw, sterk Anderlecht klopt Westerlo

Print
Anderlecht maakte snel korte metten met Westerlo en won makkelijk met 4-0. Het gaat van kwaad naar erger met Lierse. Twee own-goals en een rode kaart zorgden voor een pijnlijke eerste helft voor de Pallieters. Club Brugge won uiteindelijk heel makkelijk met 0-6. AA Gent en het verrassende Charleroi zijn voorlopig dé winnaars van speeldag 21 in de Jupiler Pro League. Zij gingen allebei op verplaatsing winnen en prijken samen met KV Kortrijk op de derde plek. KV Mechelen schudde thuis Moeskroen-Péruwelz van zich af (1-0). Bekijk de samenvattingen vanaf 23u op Sportwereld!

Anderlecht had al na vijf minuten op 1-0 kunnen staan. Puike voorzet van Fabrice N'Sakala en Aleksandar Mitrovic kon vrij inkoppen. De Serviër mikte zijn kopbal echter over. Tien minuten later trof Mitrovic wel raak. Dennis Praet trapte strak richting de aanvaller, die de bal met een mooie krul voorbij Koen Van Langendonck trapte. Iets later hield de Westelse doelman Mitrogol van de 2-0. Die kwam er in de 24e minuut toch. Ibrahima Conte probeerde het met een krul aan de rand van de zestien. Van Langendonck kon er niet bij en paars-wit stond al vroeg op rozen. Op een schotje van Kevin Koffi na kon Westerlo niet dreigen.

Na de pauze kregen de Kempenaars plots wel een grote kans. Nils Schouterden zette de bal voor maar Koffi devieerde de bal een metertje naast. Daar zat meer in voor Westerlo. Besnik Hasi zag Anderlecht terugzakken en vuurde zijn troepen aan. Mitrovic kwam goed weg na een elleboog aan Bruno Godeau en Silvio Proto moest aan de bak op een schot van Raphael Lecomte. Aan de overkant likte een kanonskogel van Praet de lat. Tien minuten voor tijd trof Praet wel raak. Na een mooie combinatie kwam de middenvelder in de zestien en hij fusilleerde Van Langendonck: 3-0 en boeken toe. Godeau kreeg nog rood na een aanslag op Osval Alvarez en in de extra tijd zorgde Maxime Colin nog voor de 4-0.

Door de bijkomende drie punten blijft Anderlecht (40 punten) in het spoor van leider Club Brugge (44 punten). Westerlo moet zich stilaan zorgen beginnen maken en staat op plaats dertien met 23 punten.

Club geeft Lierse fikse pak slaag

Lierse begon gretig aan de partij maar bij de eerste prik van Club was het raak. Eric Matoukou trapte een voorzet van Refaelov heel knullig voorbij eigen doelman Boban Bajkovic. Even later devieerde De fauw een voorzet van De Bock via...Matoukou in eigen doel: 0-2 Club na 26 minuten. Op het half uur vloerde Rami Bensebaini Lior Refaelov in de zestien en Lierse moest verder met tien. De Israëliër miste niet vanop de stip. De afgang van de Pallieters was verre van afgelopen. José Izquierdo en Tom De Sutter maakten de forfaitcijfers nog voor rust compleet. Coach Stojanovic bracht voor de pauze nog twee nieuwe spelers op het veld.

Na rust leek Club vooral medelijden te hebben met Lierse, dat wel heel verdedigend uit de kleedkamers kwam. De Sutter kwam een stap tekort om de 0-6 te scoren en een kopbal van De fauw was te slap om Bajkovic te verrassen. De leider maakte er een oefenpartijtje van en controleerde rustig de bal. Toch dikte blauw-zwart de score nog aan. Refaelov knalde zijn tweede van de avond heerlijk tegen de netten, nadat de bal twee keer door de benen van een Lierse-verdediger ging.

In de stand gaat Club de winterstop en het nieuw jaar in als leider. Lierse sluit 2014 af als rode lantaarn en een ploeg in zware problemen.

Gent klopt Kortrijk in spannende topper

Wie zei er dat de profvoetballers geen zin hebben in kerstvoetbal? In het Guldensporenstadion lag dat duidelijk anders. Gent en KV Kortrijk schoten allebei als een spoetnik uit de startblokken, met Laurent Depoître die al na nauwelijks één minuut een aardige kopkans naast knikte. Tien minuten later stonden de Buffalo’s toch op voorsprong na slecht verdedigen bij de thuisploeg. Een voorzet werd door zowat iedereen gemist en belandde in de voeten van Lasse Nielsen, die veel tijd kon nemen en de bal rustig binnenschoof.

KV Kortrijk schoot als door een wesp gestoken vooruit en kon vijf minuten later al gelijkmaken. Matton werd in de zestien aangetikt door Gershon en ging graag liggen, Stijn De Smet wist wel raad met de penalty: 1-1 na een dik kwartier. Het woord was aan Gent, dat met maar liefst 75% van het balbezit ging lopen. Laurent Depoître kwam met een afgeweken schot dicht bij de 1-2, maar ook De Smet kwam dicht bij een tweede doelpunt voor de thuisploeg.

Na de koffie was weer KV Kortrijk tot twee keer toe dicht bij de 2-1, maar eerst lag Matz Sels dwars en daarna mikte Chevalier op het dak van het doel toen diezelfde Sels onoordeelkundig uitkwam. Gent en uitgerekend Benito Raman, tegen zijn ex-club, zagen hun kans schoon. De snelle Raman liep slim, troefde iedereen af op snelheid en werkte af met een heerlijk stiftertje: 1-2. KV Kortrijk zette alles op alles, maar een inzet van Brecht Capon na een scrimmage voor doel stuitte via de paal weer het veld in. Na een onzekere tussenkomst van doelman Keet op een hoge bal zorgde Depoître op pass van Nielsen nog voor de 1-3. In blessuretijd tikte Matton nog de 2-3 tegen de touwen, maar verder kwamen de Kerels niet meer.

Door deze zege komt Gent op gelijke hoogte met KV Kortrijk en Charleroi op de derde plek, al kan Genk morgen dat trio nog voorbijsteken.

Charleroi overklast Zulte Waregem in eigen huis

Het duel tussen Charleroi en Zulte Waregem was een match tussen twee teams die de wind in de zeilen hebben. De thuisploeg dreigde het eerst via Mo Messoudi, maar de Carolo’s kwamen op het halfuur op voorsprong nadat Karel Geraerts een doorgekopte vrije trap in doel verlengde. Op slag van rust miste James Troisi voor Zulte Waregem de kans op de gelijkmaker door recht op Mandanda te trappen.

Essevee probeerde na rust de bakens te verzetten maar kreeg meteen het deksel op de neus via de onvermijdelijke Cédric Fauré. Die snoepte de bal af van D’Haene, was helemaal alleen en besloot dan maar eens te lobben vanuit een schier onmogelijke hoek. Tot wanhoop van Sammy Bossut viel de bal heerlijk binnen. Charleroi op rozen in het Regenboogstadion. Na een knappe inspanning van Neeskens Kebano, die bijna heel Zulte Waregem in z’n eentje eraf liep, dreigde een afstraffing, maar de 0-3 hobbelde nipt voorlangs.

Bovendien wist de thuisploeg nog eens druk te ontwikkelen. Het leidde tot handsspel van Sebastien Dewaest na een hoekschop, waardoor Mo Messoudi vanop de stip de spanning terug in de match kon brengen. Even later vond diezelfde Messoudi Cissako aan de tweede paal, maar die miste de 2-2 op onbegrijpelijke wijze. Die misser bleek de genadeslag voor Essevee, dat Sammy Bossut nog dankbaar mocht zijn dat hij een doorgebroken Clinton Mata tot twee keer toe van de 1-3 hield. In de slotminuut moest de thuisdoelman zich toch nog eens gewonnen geven toen Kebano een rebound keihard in het dak van het doel joeg.

De Zebra’s zijn dé revelatie van de competitie door de driepunter aan de Gaverbeek. Zij prijken verrassend samen met KV Kortrijk en Gent op de derde plek.

De Witte breekt de ban voor Malinwa tegen Moeskroen

KV Mechelen wilde thuis tegen Moeskroen-Péruwelz nog eens uitpakken met zijn thuisreputatie en kon bijna meteen de handen de lucht insteken. Dalibor Veselinovic mikte na een tiental minuten echter nipt naast. Aan de andere kant was topschutter Diaby ook dicht bij de openingstreffer, maar doelman Wouter Biebauw had een serieuze parade in petto op zijn kopbal.

De thuisploeg drong echter aan en had pech toen keeper Cros een poging van Hanni uit doel wist te ranselen en Joachim Van Damme enkele minuten later de paal trof.

Bij de start van de tweede helft kwam Moeskroen-speler Pennacchio goed weg toen een slag aan het adres van Cissé door ref Alexandre Boucaut niet opgemerkt werd. Het was wachten tot de zestigste minuut vooraleer er nog eens echt doelgevaar was. De vrije trap van Tim Matthys spatte echter uiteen op de paal. Alweer pech voor Malinwa, dat voor de tweede keer op rij op het doelhout botste.

KV Mechelen wilde het meest, had de grootste kansen en kreeg uiteindelijk waar het recht op had. Kapitein Seth De Witte wurmde zich voor zijn mannetje en kopte een corner aan de eerste paal tegen de touwen: 1-0. Net voor tijd had Anice Badri nog een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker toen hij zijn mannetje passeerde en oog in oog met Biebauw kwam, maar hij schoof de bal nipt naast het doel van de thuisploeg.

De Mechelaars winnen met het kleinste verschil en doen daarmee een goede zaak in het klassement. De mannen van trainer Jankovic springen over promovendi Westerlo en Moeskroen-Péruwelz naar de elfde plek in het klassement, wat verder weg van de gevarenzone.

Uitslagen:

Vrijdag:

KV Mechelen - Moeskroen-Péruwelz 1-0

KV Kortrijk - AA Gent 2-3

Zulte Waregem - Charleroi 1-3

Lierse SK - Club Brugge 0-6

Anderlecht - Westerlo 4-0

Zaterdag:

Racing Genk - Oostende 14u30

Standard - Lokeren 18u

Cercle Brugge - Waasland-Beveren 20u

Bekijk hier de stand in de Jupiler Pro League.