Van der Haar demonstreert, enkel mirakel kan Pauwels nog Wereldbeker kosten

Print

Met een ware demonstratie heeft de Nederlander Lars van der Haar de Wereldbeker-manche in Heusden-Zolder gewonnen. Hij reed bijna de hele race voorop. Kevin Pauwels was tweede en pakt bijna zeker de zege in het eindklassement.

Geen Sven Nys -toe aan een pauze- en Klaas Vantornout -ziek- aan de start in Heusden-Zolder, maar dat wil niet zeggen dat de toeschouwers geen mooie cross kregen in Heusden-Zolder.

De premisse was duidelijk. Tenzij Kevin Pauwels iets overkwam, zou hij het eindklassement van de Wereldbeker winnen. Met 300 punten had hij immers een comfortabele voorsprong op nummer twee Tom Meeusen -223 punten.

Show Van der Haar

Een van de eersten om ervandoor te gaan was Lars van der Haar. De Nederlander had zin in een eenmanshow en plooide zich helemaal dubbel. Dat leverde hem een voorsprong van zo’n 17 seconden op. Na vier ronden besloot Kevin Pauwels om achter Van der Haar aan te gaan. Vergeefs. Terwijl de koploper zijn hoge tempo kon behouden, moest Pauwels zijn achtervolging staken en vandaag zijn meerdere erkennen in Van der Haar. Zelfs een probleem met de ketting kon hem niet deren in zijn jacht naar een tweede Wereldbekerzege dit seizoen.

Zo stond na zeven ronden al vast wie op de hoogste plaatsjes van het podium mocht staan, enkel de strijd om brons lag nog open. Daarin ging het tussen Julien Taramarcaz, David van der Poel, Corné van Kessel en Philipp Walsleben. Tom Meeusen, voor de start nog het nummer twee in het Wereldbekerklassement, kende een complete offday en bleef in de buik van het peloton hangen. Uiteindelijk was het Van Kessel die derd werd.

Eindklassement

Al moest Pauwels de zege vandaag aan Van der Haar laten, de eindzege in de Wereldbeker kan hem bijna niet meer ontsnappen. Hij telt nu 370 punten, Van der Haar komt op 290. Als die laatste de laatste Wereldbeker-rit wint (goed voor 80 punten) én Pauwels daarin geen punten pakt, eindigen beiden met evenveel punten. Van der Haar zal dan het klassement winnen, gezien hij dan drie zeges pakte en Pauwels maar twee. De slotmanche van de Wereldbeker veldrijden staat op 25 januari in het Nederlandse Hoogerheide op het programma.

Bekijk de sfeerbeelden hier.

Top-5

1. Lars van der Haar 2. Kevin Pauwels 3. Corné Van Kessel

-bekijk hier de volledige stand