Marianne Vos pakt eerste crosszege van het seizoen

Print
Marianne Vos pakt eerste crosszege van het seizoen

Foto: Photo News

De Nederlandse Marianne Vos heeft vrijdag de vijfde manche van de Wereldbeker bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ze haalde het in Heusden-Zolder van de Tsjechische Katerina Nash en de Franse Pauline Ferrand-Prévot.

 

Veldrijden op Sportwereld.be

 

Vos ging net zoals zondag in Namen verschroeiend van start. Op de Citadel moest ze toen na twee ronden nog wat gas terugnemen, maar deze keer stond er geen maat op de zevenvoudige wereldkampioene die na drie ronden bijna een halve minuut voorsprong telde op de Franse nationale kampioene Ferrand-Prévot.

In de achtergrond kende Sanne Cant, leidster in de Wereldbeker, materiaalpech en zou ze finaal vrede moeten nemen met een zevende stek. Net voor het ingaan van de laatste ronde sputterde de motor bij Vos die Nash en Ferrand-Prévot zag terugkomen. In een spannend slot nam het duo zelfs wat voorsprong op Vos, die na een fietswissel wel weer de aansluiting wist te maken. Na nog een akkefietje in een bocht, waarbij Ferrand-Prévot Nash ten val deed komen en nog een kleine knieval op de trappen door Nash, wist Vos finaal op een laatste steil stukje zich te ontdoen van haar medevluchters.

Voor Vos was het haar eerste zege van dit seizoen in het veld. Ellen Van Loy werd zesde en eerste Belgische, Cant eindigde op een zevende stek en behoudt haar leiderstrui. Ze telt met nog één Wereldbekerwedstrijd te gaan 206 punten, dat zijn er 29 meer dan Compton die vrijdaf de wedstrijd niet beëindigde in Heusden-Zolder.

'Crossgevoel komt terug'

'Dit doet wel deugd', zei de Nederlandse na afloop. 'Mijn crossgevoel komt stilaan weer helemaal terug. Ik kende geen terugval, ik had gewoon een lekke band en kon niet sneller fietsen. Zonder die lekke band blijf ik gewoon voorop, maar nu werd het opeens nog een spannende strijd. Ik denk wel dat het leuk voor het publiek was. Het verschil met de wedstrijd vorige week in Namen was duidelijk voelbaar. Ik kon nu wel gemakkelijk dat hoge ritme aanhouden in de wedstrijd. Ik voel me al sterker, al moeten er nog wat procentjes bij met het oog op de kampioenschappen.'
 
Vos, nog maar toe aan haar tweede wedstrijd in het veld dit seizoen, stelde ook dat ze merkt dat het niveau van de cross is gestegen. 'Vroeger streden we met twee, drie, hooguit vier om de overwinning, nu zijn er meer kanshebbers in de breedte: zeven of acht. Dat is een goede zaak voor het publiek, voor de cross ook, want meer concurrentie zorgt er ook voor dat je zelf op een hoger niveau gaat fietsen.'