Veilig rijden in de sneeuw doe je zo

Print
Veilig rijden in de sneeuw doe je zo

Foto: Shutterstock

Dit weekend wordt er een pak sneeuw verwacht in onze provincie. Dat levert beslist mooie taferelen en heerlijke sneeuwpret op maar op de weg is het opletten geblazen. Gelukkig krijgen we er niet zo vaak mee te maken. Maar dat is tegelijkertijd ook één van de redenen waarom wij geen doorwinterde sneeuwrijders zijn. Hieronder volgen een aantal tips om je autorit door de sneeuw zo vlot en vooral zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Het vertrek

U vertrekt best vanuit de tweede versnelling. Je wielen gaan niet meteen snel draaien en dat reduceert de kans op doorslippen. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam los. Eenmaal vertrokken; pas je snelheid aan.

Ga niet bumperkleven

Sneeuw doet glijden. Je remweg wordt aanzienlijk vergroot op glad wegdek. Hou daarom voldoende afstand op je voorligger.

De rechterrijstrook is je beste vriend
Op de rechterrijstrook kan je altijd naar de vluchtstrook uitwijken op het moment dat het verkeer voor je opeens stilstaat. Op die manier kan je bruusk remmen vermijden.

Vertek op tijd

Hou er rekening mee dat de gebruikelijke rit veel langer kan duren. Jezelf haasten op besneeuwd wegdek is vragen om problemen. Zorg er ook voor dat je tank helemaal vol zit. Als je in een lange file terecht komt kan je je nog een hele tijd verwarmen door de motor draaiende te houden.

Kies voor winterbanden

Winterbanden zijn voorzien van een aangepast profiel en bestaan uit een andere, zachtere rubbersamenstelling. Hierdoor zorgen ze voor betere grip op winterwegen. Ze staan garant voor een kortere remweg, betere waterafvoer, betere wegligging in bochten en sterk verbeterde grip bij temperaturen onder 7 graden. Let wel; winterbanden zijn geen wondermiddel. Je moet altijd alert blijven bij winterse omstandigheden.

En als je toch begint te slippen?

Hoe moeilijk het ook is, ga niet plots op je rem staan. In alle gevallen geldt: trap je koppeling in en blijf sturen in de richting waarheen je van plan was om te gaan. Kijk NOOIT naar het obstakel waartegen je denk te gaan botsen. Hou je ogen op de weg die je voor de slip aan het volgen was.

Als je wagen is uitgerust met ABS kan je het rempedaal volledig indrukken. Schrik niet van het kloppende geluid dat je dan hoort, dat is volstrekt normaal wanneer de ABS begint te werken. Als je wagen niet over ABS beschikt is het raadzaam om pompend te remmen als je voelt dat je wielen terug grip krijgen.