Fit & Gezond

Triest? Een geveinsde lach maakt je weer blij

Print
Triest? Een geveinsde lach maakt je weer blij

Foto: Shutterstock

Allesbehalve vrolijk? Dan doe je er goed aan om toch te lachen. Want zelfs een geveinsde lach kan je humeur positief beïnvloeden Dat concluderen de onderzoekers aan de universiteit van Mannheim in Duitsland.

Een team wetenschappers onder leiding van Philippe Starck heeft ontdekt dat mensen die een echte lach nabootsen zich ook een tikkeltje gelukkiger gaan voelen. Deze conclusie is gebaseerd op een simpel experiment. De vorsers vroegen aan een aantal vrijwilligers om een pen bij de punt vast te houden met de mond. De eerste groep mocht hiervoor enkel hun lippen gebruiken, de rest enkel hun tanden.

De mensen die enkel de lippen gebruikten, richtten hun mondhoeken naar beneden. De proefpersonen die de tanden mochten gebruikten, bewogen hun mondhoeken naar boven zodat een kunstmatige lach ontstond. Als tweede fase van het experiment kregen alle proefpersonen cartoons te zien die ze moesten beoordelen op hun grappigheid.

De wetenschappers stelden vast dat de mensen met een pen tussen hun tanden de cartoons grappiger vonden dan de mensen die pruilden. Ze gedroegen zich ook vrolijker dan de andere testgroep. Een onderzoek aan de universiteit van Kansas bevestigt dat een gesimuleerde lach je vrolijker maakt. Daar is de conclusie: wie een echte lach (onbewust) nabootst, is minder vatbaar voor negatieve stress.

Niet te missen