Vuurwerk Federatie pleit voor soepelere wetgeving rond vuurwerk

Print
Vuurwerk Federatie pleit voor soepelere wetgeving rond vuurwerk

Eindejaar staat voor velen gelijk met vuurwerk. In deze periode kent de verkoop van vuurwerk dan ook een piek. Het ideale moment om de wetgeving rond vuurwerk, die dateert uit 1958, aan te kaarten, zo moet de Belgische Vuurwerk Federatie gedacht hebben. Ze pleit voor een wetgeving die rekening houdt met de sterk toegenomen veiligheid van (legaal verkocht) vuurwerk, de steeds groeiende (illegale) verkoop via het internet en de soepelere wetgeving in de buurlanden.

Volgens de huidige regelgeving mag een particuliere gebruiker 1 kilogram pyrotechnisch sas (PTS), de springstof in vuurwerk, aankopen en mag er 1 kilogram per wagen vervoerd worden. Een kilogram is goed voor zo’n 30 à 45 seconden vuurwerk. “Veel minder dan wat een gemiddelde feestvierder in gedachten heeft wanneer hij het nieuwe jaar inzet met een vuurwerkspektakel”, luidt het.

“99 procent van de ongelukken met vuurwerk gebeurt met illegaal vuurwerk (...) Legaal geproduceerd feestvuurwerk moet een aantal strikte testrondes doorstaan voor het aan de Europese regelgeving beantwoordt. Producten zonder CE-certificaat mogen niet ingevoerd worden. Zelfs wanneer het deze Europese tests doorstaan heeft, wordt het feestvuurwerk nog bijkomend gecontroleerd door de Belgische producenten voor het in de winkelrekken terechtkomt. Indien het vuurwerk niet voldoet aan de strenge normen, wordt het vernietigd”, klinkt het.

In onze buurlanden zijn de toegelaten aankoophoeveelheden groter. In Nederland bijvoorbeeld mag een gewone consument vuurwerk kopen met een brutogewicht van 25 kilogram en in Duitsland is de aankoop zelfs onbeperkt. In onze buurlanden is het ook toegelaten om in supermarkten, online en zelfs via de post vuurwerk aan te kopen.

Eerder deze maand liet vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters al weten dat hij wil laten onderzoeken hoe de huidige regelgeving kan worden aangepast, “om rekening te houden met de technische evoluties ter zake en om de nodige rechtszekerheid te bieden, rekening houdend met alle veiligheidsaspecten”.

“Nu het jaareinde nadert, is het belangrijk dat iedereen goed weet wat de huidige regelgeving is. Op die manier wordt vermeden dat bij politiecontroles een foutieve interpretatie of sanctionering zou gebeuren ten aanzien van consumenten die vuurwerk vervoeren”, zo voegt de minister toe.