Food

Belgen kiezen het meest voor wild tijdens de feestdis

Print
Belgen kiezen het meest voor wild tijdens de feestdis

Foto: Ward Van Sevencoten

Belgen eten tijdens met Kerstmis het liefst wild vlees zoals hertenfilet, maar ook kreeft doet het goed. Onze noorderburen kiezen dan weer het meest voor zalm en konijn. Dat blijkt uit een analyse van Google. De zoekmachine ging na wat de populairste kerstgerechten zijn in Europa en bundelde de resultaten in een trendrapport.

De zoekmachine komt tot deze resultaten met behulp van Google Trends, een tool waarmee je kan opvolgen hoeveel er op bepaalde termen wordt gezocht. Naar aanleiding van de kerstdagen bekeek de zoekmachine welke kerstgerechten het populairst zijn in vijftien verschillende landen.

Belgen vinden de feestdagen het uitgelezen moment om wild te bereiden. Maar ook kreeft, gourmet en kalkoen worden vaak bereid. Rosbief staat op de vijfde plaats in de ranglijst. We beginnen de feestmaaltijd graag met bladerdeeghapjes, als voorgerecht zijn Sint-Jacobsschelpen heel populair en kroketten winnen het van frieten en puree. Wat het dessert betreft zijn we in België behoorlijk klassiek: we houden van soesjes, moelleux en een kerststronk met -decoratie.

De volledige lijst met populaire feestgerechten
1. Wild
2. Kreeft
3. Gourmet
4. Gevulde kalkoen
5. Rosbief
6. Fondue
7. Oesters
8. Fazant
9. Kroketten
10. Kwartel
11. Bladerdeeghapjes
12. Lamsgebraad
13. Profiteroles
14. Moelleux
15. Vol-au-vent
16. Sint-Jacobsvruchten
17. Kerststron
18. Gratin dauphinois
19. Mechelse koekoek
20. Varkensgebraad

Populair in andere landen
In Nederland kiezen mensen masaal voor zalm en konijn, maar ook quinoa, tomatensoep en eend zijn populaire ingrediënten voor een feestmaaltijd. De kerststronk is in de lijst met populairste gerechten nergens te bespeuren. Onze noorderburen opteren voor pudding en de Britse specialiteit trifle als nagerecht. Fransen beginnen de feestmaaltijd dan weer het vaakst met foie gras, waarop vaak een gevulde kalkoen volgt. Eindigen graag met chocolade(cake), kaas, macarons. In het Verenigd Koninkrijk staat de traditionele kerstpudding op nummer een van de meest gezochte gerechten. En in Duitsland? Daar eten ze vooral veel vlees. In Scandinavische landen zijn vooral de desserten belangrijk, zij hebben graag zoete gerechten met kerst.

Niet te missen