Fit & Gezond

'We kunnen 40 procent van kankers voorkomen'

Print
'We kunnen 40 procent van kankers voorkomen'

Foto: Shutterstock

Niet roken, gezond eten, niet te veel alcohol drinken en bewegen zijn enkele van de dingen die we in ons dagelijks leefpatroon kunnen inpassen om ons risico op kanker te verminderen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het kankeronderzoekscentrum in het Verenigd Koninkrijk.

Nadat ‘De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek’ een studie had gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen zelf hun risico op kanker kunnen verminderen, heeft nu ook het Britse kankeronderzoekscentrum via nieuwe cijfers aangetoond dat meer dan vier op de tien kankers vermeden kunnen worden door een gezondere levensstijl.

Men verzamelde de gegevens over kanker tussen 2007 en 2011 en daaruit blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk meer dan 300.000 gevallen van kanker het gevolg zijn van roken. Een ongezond eetpatroon zorgde voor 145.000 kankerpatiënten. Ruim 88.000 mensen kregen kanker ten gevolge van obesitas en zo’n 62.000 mensen werkten kanker in de hand door een overmatige consumptie van alcohol. Ook onbeschermd in de zon lopen en een gebrek aan fysieke beweging bleken bij te dragen tot kanker.

Ook uit het onderzoek van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek blijkt dat roken, een fout eetgedrag, overgewicht, alcohol en een gebrek aan beweging de belangrijkste oorzaken van kankers zijn.

De Britse kankerspecialist Max Parkin laat weten dat een gezonde levensstijl een gemakkelijke manier kan zijn om het risico op kanker te verminderen. ‘Het garandeert niet dat we geen kanker zouden krijgen, maar we kunnen de kansen wel in ons voordeel laten uitdraaien door gezonder te gaan leven.’ 

Niet te missen