N-VA wil dat koning elektronische handtekening gebruikt

Print
N-VA wil dat koning elektronische handtekening gebruikt

Koning Filip, samen met koningin Mathilde. Foto: BELGA

De regering-Michel roept koning Filip vervroegd terug van zijn kerstvakantie in India zodat hij op tijd zijn handtekening kan zetten ­onder een aantal kb’s die het sociaal overleg regelen. Volgens N-VA zou een elektronische handtekening voor de koning, maar ook voor ministers een besparing kunnen opleveren van minstens 60.000 euro.

Koning ­Albert liet vaak papieren met een militair vliegtuig navliegen naar zijn vakantieadres. Defensie stuurde dan ‘koeriervluchten’ naar Frankrijk, Italië en Kroatië om hem toe te laten wetten of besluiten te ondertekenen. Gezien de besparingen is daar nu geen sprake meer van. Volgens N-VA komt de jaarlijkse kostprijs van deze koeriervluchten voor de belastingbetaler neer op zo’n 60.000 euro.

‘Dat kan efficiënter en goedkoper, en wel met de elektronische handtekening’, klinkt het. Een tijdje geleden dienden N-VA-kamerleden Hendrik Vuye en Kristien Van Vaerenbergh een wetsvoorstel in dat de ondertekening van wetten en besluiten met de elektronische handtekening mogelijk maakt. Ook ministers kunnen gebruik maken van de elektronische handtekening.

‘Technisch moet een en ander nog gespecificeerd worden’, zegt Hendrik Vuye. ‘De elektronische handtekening kan namelijk vele vormen aannemen. Het kan gaan om een gescande handtekening, een code of een andere vorm van versleuteling, maar de koning zou ook gewoon zijn identiteitskaart kunnen gebruiken.’

Al sinds 2000 is de elektronische handtekening een volwaardige handtekening. ‘Het is de hoogste tijd dat ook de federale overheid de stap zet naar het digitale tijdperk’, benadrukken Vuye en Van Vaerenbergh.