Vakantie

Zo herken je een valse hotelbeoordeling

Print
Zo herken je een valse hotelbeoordeling

Foto: Shutterstock

Uit een recent onderzoek aan de universiteit van Harvard en de School of Management in Boston blijkt dat 16 procent van de Yelp-reviews vals zijn. Maar ook op andere boekingssites word je er soms ingeluids. Hoe herken je nu zo’n valse hotel-of restaurantbeoordeling? De reiswebsite van CNN geeft tips om online leugenaars te ontmaskeren.

De enige beoordeling

Lees je een review van een man of vrouw die nog maar één beoordeling heeft geschreven? Dan kan iemand hem of haar hebben gevraagd om een positief woordje over het etablissement op het internet te plaatsen. Wellicht is deze gebruiker hier vooral om reclame te maken of een vriendendienst te bewijzen. Hou eventueel in de gaten of er in de nabije toekomst nog recensies opduiken van die ene persoon en kijk hoe lang hij al lid is van de beoordelingssite. Is hij of zij nieuw, dan moet de persoon in kwestie toch ooit een eerste beoordeling schrijven?

Bijzondere woorden

Adembenemend, watertandend, ongeëvenaard en weelderig: als enkele van deze woorden voorkomen in één beoordeling, dan is ze wellicht vals. De schrijver van dienst gebruikt deze promopraat om op te vallen tussen de andere, droge beoordelingen. Een eerlijke man of vrouw zal zich meer focussen op de essentie. Bijvoorbeeld: een mooi uitzicht in plaats van een ongeëvenaard uitzicht in een van de adembenemende hotelkamers.

Uitroeptekens!

Het is hier werkelijk fantastisch!!!! Alles is in orde!!!! Probeer alles op de uitgebreide menukaart in het hotelrestaurant!!!! Ik heb hier zalig gegeten!!!! En de ligging!!! Die is perfect!!! Door het gebruik van uitroeptekens wil men de positieve punten extra beklemtonen. Te veel uitroeptekens komen echter dwingend over. Neem deze reviews met een korrel zout. Komen uitroeptekens na een slechte beoordeling? Dan doe je er goed aan om rekening te houden met de kritiek, maar misschien overdrijft de schrijver de situatie en is het probleem in werkelijkheid veel kleiner. Check in dit geval ook de boven- en onderstaande reviews om de slechtste beoordeling in een neutraal perspectief te plaatsen.

Eigen verhaal

Een studie aan de Amerikaanse Cornell-universiteit heeft aangetoond dat de schrijver van een valse review zich meer focust op zijn eigen ervaring. Hij heeft het meer over zichzelf, deelt details over een reispartner en zegt vaak ook waarom hij op vakantie is. Een betrouwbare review herken je aan de specifieke informatie over onder meer de badkamer en prijzen. Ze zijn doorgaans saaier maar wel bruikbaar.

Honderden reviews

Hotels durven mensen in te huren om een leuke review te schrijven. Deze schrijvers worden per woord betaald en hebben makkelijk honderden beoordelingen op hun palmares staan.

Niet te missen