© Shutterstock

‘Kicken op pakjes? Het kan je ongelukkig maken’

De voorbije dagen werden lustig pakjes uitgedeeld, maar wie erop kickt zou zich wel eens ongelukkig kunnen voelen. De Amerikaanse psycholoog Tim Kasser , verbonden aan de American Psychological Association, onderzocht materialisme en zegt aan nieuwssite Vox dat deze mensen zich vaak verdrietig voelen.

vwh

Kasser zegt dat materialisten minder sociale interacties hebben, maar net vaker met destructief gedrag en slechte leerprestaties worden geconfronteerd. ‘Hoe materialistischer mensen zijn ingesteld, hoe meer ze te maken krijgen met depressieve gevoelens en gezondheidsproblemen zoals hoofd- en maagpijn. Ze zijn minder blij met hun leven zoals het is’, zegt hij.

Verder blijkt uit zijn jarenlange analyse dat onzekere mensen zich materialistischer gedragen dan wie zelfzeker is. De televisie speelt ook een grote rol in het aanwakkeren van materialisme. ‘Hoe meer we televisiekijken, hoe hoger onze materialistische waarden. En hoe hoger het reclamebudget van een land, hoe meer mensen kicken om geld uit te geven aan allerlei spullen.’ Daarnaast mogen we volgens Kasser ook de impact van social media niet onderschatten. Uit een onderzoek bij Amerikaanse en Arabische jongeren blijkt dat de jeugd materialistischer wordt als het socialmediagebruik stijgt. Dat komt volgens de psycholoog omdat veel berichtjes op Facebook en consorten fungeren als (verborgen) reclame.

Niet te missen