Hackers vallen Xbox Live en PlayStation Network aan

Print
Hackers vallen Xbox Live en PlayStation Network aan

Foto: IMAGEGLOBE

Hackers beweren dat ze de online netwerken Xbox Live en PlayStation Network (PSN) aangevallen hebben. Veel gamers moesten het in elk geval op kerstdag stellen zonder hun favoriete tijdverdrijf.

Gamers gebruiken Xbox Live en PSN om samen online spelletjes te spelen met hun Xbox of PlayStation, de spelcomputers van respectievelijk Microsoft en Sony. Maar veel gamers die de afgelopen 24 uur probeerden in te loggen op de netwerken, slaagden daar niet in.

Een groep genaamd Lizard Squad beweerde donderdag op Twitter dat het de netwerken had aangevallen. De groep zei dat het zal stoppen als voldoende gamers hun verklaringen zouden 'retweeten' of doorsturen.

Sony Computer Entertainment America schreef op zijn website dat het zich bewust was van de problemen die gebruikers ondervonden om in te loggen in PSN. Op de website van Xbox Live stond dat gewerkt werd om het probleem op te lossen. Het nieuwsagentschap Bloomberg probeerde Microsoft en Sony te bereiken, maar kreeg geen reactie.

Verschillende media legden al de link met de inbraak in het computersysteem van Sony die het bedrijf aanzette tot de beslissing om de film 'The Interview' niet uit te brengen. De film, over een fictief complot om de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te vermoorden, kwam uiteindelijk toch uit online (onder meer via Xbox Video en de door Sony gesponsorde website www.seetheinterview.com) en in de filmzalen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Noord-Korea verantwoordelijk was voor die inbraak, maar dat werd door de Noord-Koreaanse autoriteiten ontkend. Wat er ook van aan is, de film is momenteel enorm populair op het internet en lokt volle filmzalen.